fbpx
Начало » България » Продават матурата за 100 лева в нета. Директори: Това е шарлатания!

Продават матурата за 100 лева в нета. Директори: Това е шарлатания!

  • bobi
  • 19 май 2023
  •  Коментарите са изключени за Продават матурата за 100 лева в нета. Директори: Това е шарлатания!

По традиция в навечерието на матурите почна алъш-веришът с продажба на отговори.

Жена е пуснала в сайт за продажби отговорите на тестовата част „на промоция“ от 100 лева. За тази сума тя гарантира оценка между добър 4 и много добър 5.

Репортери на Нова са си платили и информираха, че жената е изпращала отговори в реално време, докато изпитът е течал. Медията чака МОН да оповести официално отговорите, за да се види дали са верни или това е поредната интернет измама.

В същото време директори коментираха в социалните мрежи, че това гарантирано е измама, защото четворката е най-често срещана оценка на зрелостните изпити. Ето какво написа директорът на 119-т СУ Диян Стаматов в профила си.

 

„Дали има изтичане на отговори от матурата?!
Категорично не!
Просто се появи една изключителна „ниша“ за прясно завършилите абитуриенти. Имат еднократен опит в минаване на матурата по БЕЛ. Пръснали са пари по частни уроци. Сега е време да си ги върнат. Една много ниска летва – 100 лв и „гаранция“ за оценка добър 4 на теста. Някак и да е за повече. В това „тото“ може да има успеваемост между 40 и 60 процента. За ученици, които търсят просто да минат матурата, това е добър вариант. Останалите просто учат и постигат успех.
Интернет шарлантания!
Некачествен опит за фалшива новина -)“.

Всяка година има опити за продажби на отговори, но истинско изтичане на матурата имаше през 2010 година, когато един от експертите на МОН бе изнесъл темата за стихотворението на Вазов „Левски“ заради дъщеря си, но тя я споделила с приятели и така се завъртяла в социалните мрежи. Именно заради този случай форматът на теста бе променен.

До изнасянето на отговорите от МОН няма да е ясно дали жената е разполагала с теста по някакъв начин, или просто е прибрала парите на по-лековерните абитуриенти.
Въпросите на матурата са общо 40, но част от тях са с отворен отговор – тоест ученикът трябва да пише, а не да огради един от 4 възможни. Освен това се пише интерпретативно съчинение или есе. Темата, по която писаха днес абитуриентите, е „Пътят на посвещаването в любовта“ по стихотворението на Петя Дубарова „Посвещение“. Другият вариант е есе на тема „Живот в мрежата“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top