fbpx
Начало » България » Приходите от съботно-неделни курсове в размер на 1,2 млн. лева – ябълката на раздора при скандала в СМГ + Видео

Приходите от съботно-неделни курсове в размер на 1,2 млн. лева – ябълката на раздора при скандала в СМГ + Видео

  • bobi
  • 11 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за Приходите от съботно-неделни курсове в размер на 1,2 млн. лева – ябълката на раздора при скандала в СМГ + Видео

„Още не съм получил заповедта си за уволнение, като директор на Софийската математическа гимназия. Като я получа, ще се съветвам с моето семейство и с приятели, с адвокати и предполагам, че веднага ще подам жалба. Моето желание е на 100 процента да обжалвам заповеда си за уволнение, която е от 37 страници.“, заяви на пресконференция в Националния пресклуб на БТА уволненият директор на СМГ Антони Стоянов.

Училищното настоятелство организира курсове по математика за ученици и настроятелството събира от родителите по 180 лева за 30 учебни часа на курс, който е в събота и неделя, а ако е през седмицата – 240 лева, с по-маломерни групи, каза Стоянов. Според него „това е нещо много хубаво, но, ако бъде направено по правилния начин, дори, ако трябва да се направи някакъв специален параграф или закон.“ По думите на Стоянов годишно оборотът от курсове е над 1 милион лева, според данните от училищното настоятелство, като 200 000 – 300 000 лева остават в самото настоятелство, като се използват за „идеални цели“. Тези „идеални цели“ са за състезания на учениците в България и за подобряване на материално-техническата база в СМГ, обясни Стоянов.

„В управленските органи на настоятелството на СМГ има десет човека, а четирима от тях са учители, които активно участват във воденето на курсове и получават много добри пари.“, коментира Антони Стоянов. Той отбеляза, че това е конфликт на интереси и го е казал не един път, но като директор на СМГ, според устава на настоятелството, не е имал право на реален глас. „тези четиримата учители са свързани с председателя на училищното настоятелство, която е майка на дете, което учи в класа на учителката Петя Тодорова.“ Тя беше уволнена от Антони Стоянов, защото уронила престига на СМГ с участието си в комисията на математическото състезание „Европейско кенгуру“.

„Петя Тодорова е вторият член на Управителния съвет, а другите колеги – Илиана Цветкова, Румяна Караджова и Явор Минков реално контролират на 100 процента дейността на настоятелството.“, заяви уволненият директор на СМГ.

В Софийската математическа гимназия има курсове по математика и по български език за ученици и те се водят от около 30 учители или това е една трета от всички учители в училището, каза уволненият директор. От 2006-2007 г. курсовете се водят през училищното настоятелство, а аз съм директор от пет-шест години, обясни Стоянов.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top