fbpx
Начало » България » Присъствено или онлайн обучение – дилемата продължава

Присъствено или онлайн обучение – дилемата продължава

  • bobi
  • 06 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Присъствено или онлайн обучение – дилемата продължава
Заради усложнената картина с разпространението на Covid-19 в учебните заведения училищни директори вече предлагат учениците от 1-ви до 12-и клас в цялата страна да преминат временно към дистанционно обучение.

Подобно предложение направи в интервю за предаването „Хоризонт за вас“ Величка Стойчева, директор на най-голямото учебно заведение у нас – 18-о Средно училище „Уилям Гладстон“ в столицата.

Други нейни колеги обаче смятат, че трябва да бъде запазен локалният подход на просветното министерство и решенията да се взимат на ниво училище, община или област.

„За да бъдат опазени учениците, техните родители и учителите, трябва да се вземат по-глобални решения за образователната система. Да се вземе решение да се премине за кратък период – до две седмици, за да утихне разпространението на коронавируса. Да се редува присъствено с онлайн обучение“, коментира Стойчева.

Диан Стаматов, директор на 119-о училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София:

„Вземането на централни решения за цялата страна е трудно и доста хлъзгаво. В София има сериозен епидемиологичен проблем, а в други населени места няма проблем с коронавируса“.

Според Нина Иванова, директор на ОУ „Софроний Врачански“ в ромския видински квартал „Нов път“ локалният подход трябва да бъде запазен.

„В Северозападна България нещата са по-леки като процент в сравнение със София, Варна, Пловдив, по-големите градове. По-добро от живото общуване в училище няма… По-голямата част от родителите смятат, децата да са в училище“.

По думите на Асен Александров, директор на 51-во училище „Елисавета Багряна“ адекватен е локалният подход, но на ниво община, а не на ниво област.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top