fbpx
Начало » Бакалавър » Прием на студенти с оценки от матури няма да понижи качеството на висшето образование

Прием на студенти с оценки от матури няма да понижи качеството на висшето образование

  • bobi
  • 24 февр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Прием на студенти с оценки от матури няма да понижи качеството на висшето образование

Масовият прием на студенти с оценки от матури няма да понижи качеството на висшето образование. В това са категорични образователни експерти ден след като от МОН обявиха, че оценките от държавните зрелостни изпити ще могат да се използват за вход в 41 университета в страната. Практиката е позната от години.

За втора поредна година СУ „Св. Климент Охридски“ ще зачита резултатите от матурите за престижни специалности като право. Конкурсните изпити се запазват по химия, биология и математика.

Боян Захариев, експерт в институт „Отворено общество“, акцентира върху академичната автономност на университетите:

Това е преценка на висшите училища, които имат автономия да преценяват как да приемат студентите си. Хубаво е висшето образование да осигурява широк достъп, а то и това прави през последното десетилетие. Матурите са достатъчно трудни и могат да се ползват… Наличният ресурс като брой млади хора не е голям и висшите училища имат нужда от тях. В този икономически и образователен контекст кой знае какво допълнително отсяване не е нужно“.

Според образователния експерт Петър Велков проблемът на университетите не е в лесния прием на студентите. Той призовава за повишаване на изискванията по време на обучението и дипломирането да става по-трудно.

„Ние се фокусираме в опаковката, а не в съдържанието. Трябва да имаме една фуния с широко гърло и тесен накрайник. У нас това не се случва и всеки завършва“.

По думите на Велков не е излишна промяна в съдържателната част на матурите и изпитът трябва да измерва различни умения и нагласи.

Дара и Елена са в 12-и клас и смятат, че основният дебат не трябва да е на тема „надежден изпит ли е матурата, или не“. Момичетата поставят акцент върху приема на студентите във висшите училища, който не трябва да се свежда единствено до зрелостен или конкурсен изпит.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top