fbpx
Начало » България » Приемът на първолаци в София ще е само онлайн до 2 години

Приемът на първолаци в София ще е само онлайн до 2 години

  • bobi
  • 22 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Приемът на първолаци в София ще е само онлайн до 2 години

Зам.-кметът по култура, образование и спорт в София Тодор Чобанов потвърди слуховете, че до 2 години приемът в първи клас ще бъде изцяло онлайн. Тази година е първата стъпка към това, като поради кризата с коронавируса за първи път кандидатстването в София ще бъде изцяло онлайн.

Според Чобанов общината от няколко години се подготвя усилено за времето, когато всички видове услуги ще се предлагат само онлайн.

Цялата организация е направена изключително опростена – Родителите попълват заявление по образец, което е качено на сайта на Столична община и го изпращат в избраното училище, където реално до 1-ви юни ще се класират децата.

По думите на зам-кмета голямата новина е че редица документи, които се изискваха при предишни години, свързани най-вече със семейно положение, удостоверение за децата, адрес, ще се проверяват по служебен път и няма да се изискват такси. Предвижда се този облекчен модел на кандидатстване да се запази и след извънредното положение.

Тодор Чобанов посочи и че автоматизираната система, която ще бъде пусната, ще е сходна на тази в детските градини – на база на софтуер, който ще проверява всички обстоятелства.

Родителите могат да са спокойно, каза Чобанов, че са взети всизки мерски, за да няма проблеми при кандидатстването за първи клас. Предвидени са дежурни физически лица във всички училища, ще могат да се задават въпроси, така че родителите ще получат всички необходими указания.

Очаква се около 12 000 първокласници да постъпят в общо 158 общински училища.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top