fbpx
Начало » България » Приемането на ученици над утвърдената бройка – масова практика

Приемането на ученици над утвърдената бройка – масова практика

  • bobi
  • 17 ян. 2019
  •  Коментарите са изключени за Приемането на ученици над утвърдената бройка – масова практика

Елитните гимназии в София, в които конкуренцията за влизане е особено сериозна, масово са приемали ученици над утвърдения прием. Гимназията, приела най-много „надпланови“ младежи, е Втора английска – 24 деца, равняващи се на цял един клас. Най-скромно е увеличението на учениците в 35-о СУ „Добри Войников“ – едва 2-ма души. Това показват данни на просветното министерство за надплановия прием в 10-те столични гимназии с най-високи приемни балове тази година.

На второ място, веднага след Втора английска гимназия, се нарежда Първа английска – с 22-ма допълнително приети осмокласници. На трета позиция пък е 73-то СУ „Вл. Граматик“ – с 20 приети ученици в повече. В Испанската гимназия и в 22-ро СУ „Г. С. Раковски“ се обучават по 14 деца в повече, в 91-ва Немска езикова гимназия – 15 повече, а във Френската гимназия – 13 повече. В Софийската математическа гимназия извънредните ученици са 8, а в 133-то „А.С. Пушкин“ – 5-има, пише в. „Сега“.

Данните са били поискани от медията във връзка с оповестеното намерение на МОН за законови промени, които да позволят допълнителният прием в гимназиите да става по бал, а не както досега – по усмотрение на шефовете на регионалните управления на образованието и в „особени случаи“ – от просветния министър. Сегашните разпоредби разрешават надпланов прием при определени условия, но текстовете са така написани, че в елитна гимназия могат да влязат ученици, които изобщо не са държали изпити като останалите приети деца или нямат нужния бал за прием.

От МОН уточняват, че всички приети над плана ученици са постъпили в съответните столични гимназии съгласно нормативната уредба. Министърът на образованието е разрешил увеличение на максималния брой на ученици в паралелки след „мотивирани искания на директори на училища от София-град – ученици с равен бал, близнаци, с двама починали родители, по уважителни здравословни и семейни причини“. „Разгледани са и случаи на неправилно подреждане на желанията, но при наличие на необходимия бал за прием, като има и премествания от училища с по-високи резултати в такива с по-ниски. Има и случаи на премествания в едно и също училище – от една специалност в друга или от един профил в друг“, допълват още от ведомството на Красимир Вълчев, уточнявайки, че общият брой ученици, записани по дневник към момента, е по-малък от посочения в справката до „Сега“, тъй като има напуснали ученици, както и такива, преминали в неприсъствена форма на обучение.

Източник: https://www.actualno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top