fbpx
Начало » България » Пречките пред 5G в Европа

Пречките пред 5G в Европа

  • bobi
  • 29 юли 2019
  •  Коментарите са изключени за Пречките пред 5G в Европа

Новатор в началото на новия век, благодарение на бързото пускане на 3G, Европейският съюз загуби преднината си от Северна Америка и Азия със сравнително бавното разпространение на 4G, пише Politico.

Днес държавите и корпорациите по света се готвят за 5G, квантов скок в свързаността с потенциала да отключи новаторски приложения в разнообразни области като автономни тирове и отдалечени хирургически операции.

Притеснението на множество експерти от индустрията е, че ЕС изостава в пускането на 5G, докато конкурентите на изток се движат бързо. „Южна Корея и Китай са значително по-напред от останалата част от света“, казва Руи Луис Андраде Агуиар, председател на тинк танка Networld 2020, който съветва Европейската комисия.

Скорошно изследване на McKinsey посочва, че европейските телекоми очакват пускането на 5G за търговска употреба чак през 2021-2022, докато конкурентите в САЩ и Китай очакват инфраструктурата да е готова далеч преди това – може би още следващата година.

Европейските компании и правителства се изправят пред редица пречки – някои създадени от самите тях, някои външни. Залогът е световен пазар, оценяван на €225 милиарда в мобилни услуги до 2025 г.

Регулаторните пречки са обвинявани за бавното разпространение на 5G в (вече тежко регулираните) сектори като енергетиката, здравеопазването и транспорта.

Но множество посочват като огромен проблем и високата цена на спектъра.

За да регулират пазара, правителствата продават на търг част от спектъра за търговски цели – като трансфера на данни. Колкото повече приложения използват пренос на данни, толкова по-голяма част от спектъра е нужен – което прави честотите все по-оскъден ресурс в икономиките, които става все по-гладни за данни.

Търговете на Стария континент притесняват експертите. Италия бе първа още миналата година и успя да събере зашеметяващите €6,6 милиарда от телекомите. Анализатори се тревожат, че цените могат да се увеличат твърде бързо и твърде високо – и това ще остави мобилните оператори без свободни средства, които да вложат в реалната инфраструктура. Проведеният в Германия аукцион набра общо €6,5 милиарда.

„Когато 3G излезе, правителствата видяха технологията като страхотен начин да правят пари. Когато 4G излезе, те решиха, че не трябва да правят същата грешка. Но правителствата имат къса памет“, казва Агуиар. „Някои помнят, но други не“.Идва и проблемът, че не всички страни могат да гарантират същите части от спектрума. Един автомобил може да е свързан към една честота, но да трябва да я смени, когато премине границата.

За да избегне този проблем, Европейската комисия се опита да убеди държавите от съюза да проведат аукционните по едно и също време и да освободят едни и същи честоти. Засега, стратегията изглежда работи частично – части от Европа бързат напред, за да освободят честоти и да ги предоставят, но голямата група изостава.

Проблем е и неравенството. Или липсата на интерес. Едва половината държави от ЕС са публикували националните си стратегии за 5G. Тези, които са го направили, са по-богатите. От това произлиза несигурност, защото успехът на 5G зависи от широкото ѝ приемане.

Инвеститорите няма да имат желание за инвестиция в 5G инфраструктура, ако не могат да разчитат, че потребителите и бизнесът ще ползват и плащат за услугата. А ако 5G няма широко покритие в една страна, потребителите ще имат малък стимул да си купят нов телефон с 5G.

Източник: https://money.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top