fbpx
Начало » България » Преразказ по „Задача с много неизвестни“ на Братя Мормареви писаха седмокласниците

Преразказ по „Задача с много неизвестни“ на Братя Мормареви писаха седмокласниците

  • bobi
  • 15 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за Преразказ по „Задача с много неизвестни“ на Братя Мормареви писаха седмокласниците

Близо 60 хил. седмокласници се явиха на Националното външно оценяване по български език и литература. Темата, която им се падна беше преразказ на част от „Задача с много неизвестни“ от Братя Мормареви. Това обяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на пресконференция днес.

От изпита заради извънредната ситуация с коронавируса и предвид различната скорост на преподаване в отделните училища заради наложилото се дистанционно обучение отпада част от материала. По български език и литература не бяха включени въпроси за сложно съставно изречение, сложно смесено изречение, както и творбите „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „По жицата“ на Йордан Йовков, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов и „По жътва“ Елин Пелин. Те ще се изучават, но няма да са включени в изпита.

Нивото на компетентностите на седмокласниците по български език и литература се проверява чрез тест с общо 26 задачи (18 задачи със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен; 6 задачи с кратък свободен отговор; 1 задача с разширен свободен отговор; 1 задача за създаване на текст), които те трябваше да решат за 150 минути.

На 17 юни ще се проведе Националното външно оценяване на учениците от 7-и клас по математика. В него няма да бъдат включени задачи за неравенства и успоредници, обяви министерството на образованието.

Изпитите се оценяват с точки, а максималният брой за всеки от тях е 100. Те няма да се превръщат в оценка по шестобалната система. Резултатите трябва да са готови до 29 юни. Проверката на резултатите от изпитите става с входящ номер и идентификационен код на http://priem.mon.bg,

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top