fbpx
Начало » България » Преподавателите и служителите във висшите учебни заведения са готови да блокират ключови пътища в страната

Преподавателите и служителите във висшите учебни заведения са готови да блокират ключови пътища в страната

  • bobi
  • 15 май 2024
  •  Коментарите са изключени за Преподавателите и служителите във висшите учебни заведения са готови да блокират ключови пътища в страната

Служителите в университетите в България започват стачка от 20 май. На тази дата висшите учебни заведения ще останат затворени, а дните на протест ще се увеличават до края на семестъра. Възможно е да се стигне и до блокиране на пътищата.

„Ще участваме в ефективни протестни действия пред Министерството на финансите, тъй като то е отговорно за забавянето на нашите заплати”, каза в ефира на Нова телевизия председателят на синдикална организация „Висше образование и наука” към КНСБ в УХТ – Пловдив, главен асистент Илиян Добрев. Той обясни, че висшето образование е ощететено с 350 милиона лева.

Според председателя на синдикат „ФУНИС” в университета по хранителни технологии в Пловдив Цветана Гогова увеличения на възнагражденията трябва да има и за непреподавателския състав в университетите. „Отиваме пред Министерството на финансите, защото министърът не разпорежда онова, което ни е обещано още при предишното правителство. Всички изискания, които те имат към сферата на висшето образованието на науката ние го изпълняваме и преизпълняване, но онова, което те са поели като ангажимент – не е спазено”, обяви Борислава Костова от Пловдивския университет, синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ.

Преподавателите и служителите във висшите учебни училища са готови да блокират ключови пътища в страната, като целта им не е да саботират обучението на студентите. Те заявиха, че при необходимост ще отложат и предстоящите изпитни сесии.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top