fbpx
Начало » България » Пренебрегваме нуждата на децата от авторитети

Пренебрегваме нуждата на децата от авторитети

  • bobi
  • 22 февр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Пренебрегваме нуждата на децата от авторитети

Лоши деца няма, има деца с лошо възпитание. В ситуация, когато родителите са изправени пред предизвикателството да запазят физически и емоционално детето си, у много от тях възниква въпросът докъде се простират границите на възможността им за въздействие върху агресиращото дете.

“Има прекалена снизходителност, която наблюдаваме в днешното поколение”, казва семейният терапевт Стоян Георгиев, като допълва, че той самият се намира някъде по средата между методите на Макаренко, които не одобрява, и въпросната снизходителност.

Идеята е родителите да бъдат от една страна авторитетни, без да се налага да бъдат снизходителни и в същото време да осигурят любовта, грижата и отношението към децата, от което те имат нужда и да създадат здравословна атмосфера, в която децата могат да развият личностния си потенциал.

“Тръгна се в хубава посока – да разберем детето, да разберем потребностите му, както и някои индивидуални особености, но в същото време започнахме да пренебрегваме нуждата му от авторитети и като че ли се създаде една излишна фамилиарност.

Ако ме попитате коя е най-често нарушаваната Божия заповед – това е “Почитай баща си и майка си”. Това почти изчезна в днешно време, много трудно можем да го наблюдаваме, виждаме го в предишните поколения, но като че ли повече фамилиарност виждаме в днешното поколение”, казва терапевтът.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top