fbpx
Начало » България » Прекаляването с работа убива 745 000 души годишно

Прекаляването с работа убива 745 000 души годишно

  • bobi
  • 28 май 2021
  •  Коментарите са изключени за Прекаляването с работа убива 745 000 души годишно

Скорошен доклад на Световната здравна организация и Международната организация по труда е изследвал екстремните рискове за здравето от редовното прекарване на дълги часове в работа. Той е публикуван в списание Environment International.

Констатациите са отрезвяващи: смята се, че през 2016 г. общо 745 000 смъртни случая в световен мащаб са свързани с инсулт и исхемична болест на сърцето в резултат на преумора. Такива данни са първите по рода си.

Екипът от изследователи е използвал метаанализ на проведени преди това проучвания и данни, за да стигне до заключенията си. Синтезирани са данни от 37 проучвания за исхемична болест на сърцето, обхващащи повече от 768 000 участници и 22 проучвания за инсулт, обхващащи над 839 000 участници“, се казва в изявление на СЗО.

Резултатите обрисуват настоящата картина на глобалния труд. От смъртните случаи през 2016 г. се смята, че 398 000 души са починали от инсулти и 347 000 от сърдечни заболявания. Тези смъртни случаи са били конкретно свързани с последиците от преумора – дефинирани като 55 часа седмично или повече работа.

В тези тъжни цифри има и някои очевидни тенденции. Например мъжете съставляват 72% от посочените смъртни случаи. Повечето смъртни случаи са настъпили на възраст от 60 до 79 години. Засегнатите лица обаче често са се преуморявали в продължение на десетилетия преди средната възраст.

И накрая, географските различия показват по-големи нива на свързана с работата тежест на заболяванията. Западните части на Тихия океан и регионите от Югоизточна Азия имат по-големи проблеми, докато в Европа нещата са по-оптимистични.

Според СЗО „броят на хората, които работят дълги часове, се увеличава и в момента възлиза на 9% от цялото население в световен мащаб“. Работата над 55 часа седмично „е свързана с 35% по-висок риск от инсулт и 17% по-висок риск от смърт от исхемична болест на сърцето“, в сравнение с работна седмица от 35 до 40 часа.

Тъй като през последните десетилетия смъртността от свързани с прекомерна работа здравословни проблеми нарасна, СЗО апелира към правителствата и работодателите да насърчават и поддържат здравословна работна седмица.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top