fbpx
Начало » България » През 2020: 53 медала на българските състезатели по природни науки

През 2020: 53 медала на българските състезатели по природни науки

  • bobi
  • 15 ян. 2021
  •  Коментарите са изключени за През 2020: 53 медала на българските състезатели по природни науки

Изминалата 2020 г. не бе никак лесна за всички, в това число и за състезателите по природни науки. Олимпиадите преминаха онлайн, което обаче не възпря младите ни таланти от пожънат куп нови успехи, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки (СООПН).

Немалко от състезанията избраха изобщо да не се състоят, докато други преминаха в нов дигитален формат, събирайки ученици от всички краища на света. Равносметката обаче е в полза на поводите за национална гордост – 53 нови медала спечелиха през 2020 г. гимназистите ни по математика, информатика, физика, химия, биология, астрофизика. Сред 53-е отличия за изминалата година, говорим за: 8 златни, 21 сребърни и 24 бронзови отличия, както и 3 почетни грамоти. За сравнение, през 2019 г. успехите се измерваха в 76 медала, 12 от които златни, когато почти всички национални отбори се завърнаха с медал за всеки свой участник. През 2018 г. медалите бяха 72 на брой, 18 от които златни. Така от 1959 г., когато започва олимпийското движение с първата олимпиада по математика, та до наши дни, националите са донесли за България общо (над) 1022 медала – 187 златни, 367 сребърни, 468 бронзови.

За 2020 г. се реализираха онлайн 11 различни (официално признати) балкански, европейски и международни олимпиади за ученици от 8 до 12 клас. Международните олимпиади бяха по: математика, информатика, биология, химия, астрономия и астрофизика; Международната Менделеевска олимпиада по химия; Европейската олимпиада по физика; Европейската младежка олимпиада по информатика; Балканските олимпиади по: математика, информатика и физика; Младежката балканиада по математика. През 2020 г. не се проведоха Международните олимпиади по физика, по астрономия и по лингвистика, както и Турнирът на младите физици.

Обичайно националните отбори по природни науки се излъчват след продължителна селекция сред т.нар. Разширени национални отбори. РНО представляват няколкото най-добри състезатели от съответната дисциплина на националните кръгове. През 2020 г. и националните олимпиади се проведоха в нетрадиционен формат, като всеки град с класирал се ученик организираше и провеждаше състезанието в рамките на областното училище координатор, според РУО на региона. Кръговете се проведоха от 27 до 30 юни 2020 г., а последвалият олимпийски състезателен сезон се проведе от юни до ноември.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top