fbpx
Начало » България » През следващата учебна година НВО в 4-ти и в 10-ти клас да е в последната седмица на класа

През следващата учебна година НВО в 4-ти и в 10-ти клас да е в последната седмица на класа

  • bobi
  • 11 юни 2021
  •  Коментарите са изключени за През следващата учебна година НВО в 4-ти и в 10-ти клас да е в последната седмица на класа

След успешното реализиране на националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за четвърти клас, което се проведе на 27 май, медиите отразиха детайлно допуснатите няколко дребни нередности. От всички 57 307 проверени изпитни работи на четвъртокласниците са открити 90, които се различават, или на 90 ученици е предоставен различен изпитен материал, което е далеч под 1 процент. Това се казва в позиция от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в Република България /СРСНПРБ/.

В позицията се отбелязва, че и „докато медиите се палеха колко и какво е сбъркано, колко наказани и уволнени учители, квестори и директори ще има, пропуснахме най-важното“. 57 307 четвъртокласници през учебната 2020/2021 година се подготвяха за националното външно оценяване в необичайна, изключително различна обстановка. Усилията на хиляди семейства, ученици и учители са много по-важни от всичко останало. Не бива да забравяме каква е основната цел на националното външно оценяване в четвърти клас – да установи общото ниво на усвояване на учебния материал, да се направи анализ на учебните програми, да се редактират при необходимост учебниците, коментира пред БТА председателят на СРСНПРБ Диян Стаматов, който е и директор на столичното 119-то Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“.

„Тъкмо това е важното! Това е очакваното, за системата на образованието, за цялата ни страна. Някак си свикнахме да гледаме дребното, като с лекота зачеркваме главното и глобалното“, заявяват от СРСНПРБ.

„Въпреки всичко, пропуските на колегите – учители и директори, показват само едно – излишно сложна система от дребни процедури, които задължително трябва да бъдат да опростени, сведени до кратки и ясни стъпки. Намаляване на излишните и абсолютно неоправдани секретни организационни елементи. Изводите, до които достигаме е, че системата на провеждане на НВО в четвърти и десети клас трябва значително да се отличава от реда на провеждане на НВО в седми клас и от държавните зрелостни изпити в 12-клас“, заявяват от СРСНПРБ.

Директорите и заместник-директорите от СРСНПРБ са на мнение, че организацията и провеждането на НВО в четвърти и десети клас не трябва да водят до самоцелни секретни елементи, нито до излишно стресиране на всички участници в това оценяване. Крайно време е да се направят необходимите действия за облекчаване на процедурите по провеждането им, както и да има нагласи за усещане на радост и полза, а не на страх и стрес. Предлагаме датите за провеждане на НВО в четвърти и десети клас да бъдат планирани за следващата година в последната учебна седмица за класа, без това да налага промени в хода на организацията на учебния процес и да не бъдат обявявани като неучебни дни, заявяват от СРСНПРБ. И припомнят, че през учебната 2020/2021 година почти три месеца четвъртокласниците бяха в онлайн среда.

„Учители и ученици се трудиха, полагаха старание и големи усилия да усвоят преподавания материал и да се подготвят. Резултатите са налице „Много добър“ (5) е средната оценка на националното външно оценяване след четвърти клас. Никой не бива да подминава този резултат! Директорите и заместник-директорите от СРСНПРБ поздравяват учениците от четвърти клас за много добрите резултати! Поздравления за труда и старанието на учителите, защото няма нищо по-хубаво от това да изпратиш един випуск в по-горен етап, горд от постигнатите резултати. Поздравления за организацията от страна на директорите и заместник-директорите на училищата!“, се казва в позицията на СРСНПРБ.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top