fbpx
Начало » България » Предстои бурно развитие на блокчейн

Предстои бурно развитие на блокчейн

  • bobi
  • 16 мар. 2018
  •  Коментарите са изключени за Предстои бурно развитие на блокчейн

Очаквам трендът към изграждане на децентрализирани организации и икономики да се засили през идните години и да продължи да променя света, смята основателят на Софтуерен Университет Светлин Наков.

Светлин Наков ще е сред говорителите на CLOUD & BLOCKCHAIN Forum 2018.

Той е доктор по компютърни науки, специалист в криптирането, създател на Националната академия по разработка на софтуери и носител на наградатаДжон Атанасов. Само преди месец президентът Румен Радев му връчи наградата за специален принос към индустрията на високите технологии в конкурса Наградите на БАИТ“ за 2017 година.

Какви са предимствата на блокчейн технологията?

Най-голямото предимство на блокчейн технологията, е възможността да се изграждат децентрализирани организации: организации, които имат демократично децентрализирано управление, държат данните си отворени, публични и децентрализирани и изпълняват бизнес процесите си децентрализирано и публично върху децентрализирани блокчейн платформи.

Очаквам трендът към изграждане на децентрализирани организации и икономики да се засили през идните години и да продължи да променя света, в който живеем. Например, представете си децентрализирана платформа за поръчване на такси (децентрализиран Uber). Една такава платформа може да свързва шофьори с пътници през блокчейн чрез децентрализирани приложения и без комисионни. Това е софтуерна организация без собственик, която технически не може да бъде спряна, защото се изпълнява едновременно на хиляди машини по света.

Как виждате нейното развитие в бъдеще?

Очаквам блокчейн технологиите доста да напреднат. Още сме в началото на развитието им, предстои много да бъде разработено от научно-изследователска и техническа гледна точка. Вече имаме платформи за изпълнение на децентрализирана програмно логика (умни договори), имаме и децентрализирано съхранение на данни, но все още нямаме децентрализиран хостинг на сървърни приложения и бази данни. Нямаме законодателство и утвърдени практики за управление на ICO начинания, нито стабилност на крипто-валутните пазари. Предстои бурно развитие.

Време ли е правителствата и бизнесите да й обърнат сериозно внимание?

Това вече се случва. Редица правителства работят и дори въведоха законодателство, свързано с крипто-пазарите, публичното ICO финансиране и търговията с крипто-активи. Бизнесите виждат потенциал и вече разработват проекти върху блокчейн. Има и публични проекти върху публични блокчейн мрежи като Etehreum, има и много проекти в частни блокчейн мрежи, за вътрешна употреба. Бизнесът ползва блокчейн от години, а сега трендът се засилва. Разбира се, както с всяко модерно нещо, има и елемент на преекспониране и надуване на балони. Времето ще коригира тези явления.

Вашата прогноза за навлизането на блокчейн в различни сфери? Кои ще са най-засегнатите бизнес области?

Очаквам най-бързо блокчейн да навлезе в платежните системи. Индустрията разполага със страхотни технологии за моментални крипто-плащания и предстои те да бъдат внедрени в ежедневието на обикновения гражданин. Във финансовата индустрия ще имаме значими проекти, например в междубанковите взаимоотношения. Очаквам блокчейн да се използва за проследяване на производствени процеси и движението на стоки при веригите на доставки. Очаквам приложения в медицината – за съхранение на медицинска информация, в транспорта – децентрализиране на мобилността и в много други области. Приложението е навсякъде, където искаме да имаме непроменими във времето данни или искаме да децентрализираме някакъв процес и да заменим посредниците със софтуерно решение.

Какво да очакваме от вашето участие в Cloud and Blockchain Forum Bulgaria 2018?

Аз съм практик и обичам да уча хората чрез правене. На форума ще демонстрирам практическата работа с една от най-използваните публични блокчейн мрежи – Ethereum, като дам възможност всеки в залата да си направи крипто-портфейл, да пусне няколко транзакции, да получи крипто-пари и да изпрати крипто-пари, за да добие по-конкретна представа за мрежата, блоковете, транзакциите и управлението на ключове и монети в портфейла си.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top