fbpx
Начало » България » Представиха проект за въвеждане на телемедицина в училищата

Представиха проект за въвеждане на телемедицина в училищата

  • bobi
  • 13 сеп. 2022
  •  Коментарите са изключени за Представиха проект за въвеждане на телемедицина в училищата

Тази дейност е важна за децата, за да могат те да бъдат обучавани спокойно. Това е важно и за учителите, защото тази техника може да се ползва и от тях. Тази идея е много полезна. Дейностите трябва да бъдат заложени така, че да продължат при което и да е следващо правителство. Това каза министърът на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов пред журналисти в 55 СУ „Петко Каравелов“ в София по време на представянето на пилотен проект за въвеждане на телемедицина, реализиран в 55 СУ, предаде репортер на Novini.bg.  

Целта на проекта е изграждането и поддържането на комуникационна свързаност между здравни кабинети в училищата и лечебни заведения, чрез което в случай на необходимост да бъде осигурена навременна медицинска помощ.

Към момента технологията е разположена в още три училища в София, съобщи образователният министър.

Убеден съм, че този проект ще продължи да съществува и ще бъде във всяко едно училище не само в София, а и в страната, заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. От Министерството на здравеопазването ще сме готови с проекта до един месец, за да може да влезе в парламента и да получим средства по Плана за възстановяване и устойчивост, добави той.

Този проект е много полезен, защото има проблем с кадрите. По тази начин осигуряваме дори спешната помощ за училищата. Този проект работи в много европейски държави. Министерството на здравеопазването е с желанието и надеждата, че още в този мандат на служебния кабинет подобна техника ще се разположи в областните и общинските болници, където има ограничение от медицински персонал, да може да се осъществява услугата, коментира здравният министър.

Той съобщи, че с помощта на създадените заради пандемията от COVID-19 мобилни групи ще се осъществяват профилактични прегледи в по-отдалечените и трудно достъпни места, а в София системата в свързана с УМБАЛ „Света Анна“ и „Пирогов“, където има денонощно дежурен персонал, както и със Центъра за спешна медицинска помощ.

Системата е много проста за работа и не изисква специална квалификация. След получаване на сигнала в лечебното заведение на минутата се прави преценка на състоянието на пациента, от какъв специалист има нужда, дали на пациента може да бъде помогнато в училището или трябва да бъде транспортиран в болница, отбеляза д-р Меджидиев.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top