fbpx
Начало » България » Представиха нова стипендиантска програма на института INSAIT

Представиха нова стипендиантска програма на института INSAIT

  • bobi
  • 19 февр. 2024
  •  Коментарите са изключени за Представиха нова стипендиантска програма на института INSAIT

Това е събитие, което е много позитивно. Може би дори е историческо по отношение на въвеждане на някои от най-добрите световни практики във висшето образование и до голяма степен това се дължи на инициативата, знанията и уменията на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT), както и подкрепата, която те заслужено получават от различни страни. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг в Министерски съвет, на който бе представена новата стипендиантска програма на института INSAIT.

Научният директор на INSAIT проф. Мартин Вечев обяви: „Имаме удоволствието да обявим една уникална инициатива за България – стартирането на стипендиантска програма за талантливи кандидат-студенти в сферата на математиката и информатиката. Програмата цели талантливите деца на България да останат в страната. Има взаимствени елементи от подобни програми на чуждестранни университети като Оксфорд, Кеймбридж и други. Програмата е изцяло частно финансирана с над 1 милион лева. Стипендиите са в размер на 72 000 лв. за период от четири години и включват базово обучение, стажове, ежегодна работа в изследванията в INSAIT и летни стажове в технологични компании. Програмата е пример за това как трябва да се развива България като технологичен лидер в световен мащаб.

Деканът на Факултета по математика и информатика на Софийския университет проф. Мая Стоянова подчерта: „Програмата ще доведе до доста задържане на умни млади хора в България. Чисто технически, от страна на ФМИ кандидатите трябва да изпълнят три неща – да кандидатстват във ФМИ, да бъдат приети в специалност „Информатика” – бакалавърска програма, и да се запишат като студенти.”

Според ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ Георги Вълчев програмата показва модела, по който да се насърчават младите талантливи умове на България: „Важно е, че чрез тази програма показваме, че младите, талантливите хора, отделящи време да се обучават в студентските си години, трябва да имат условия да правят това. Надявам се в следващите години и останалия бизнес, и общините у нас, да се присъединят.”

Министърът на образованието Галин Цоков заяви: „Това е важно събитие за екосистемата на българското образование и науката. Свързва се висшето образование с бизнеса. През последните години МОН сериозно подкрепя талантливите деца и ученици, представящи страната ни в международни състезания и награди. Заедно с това, през последните години има тенденция за отпускане на стипендии за приоритетните области, но отчитаме липса на възможност за финансиране на даровитите деца, които завършват гимназия и следва да продължат висшето си образование у нас.”

Премиерът акад. Денков подчерта: „От години, започвайки от 2015 г. като зам.-министър, провеждам срещи с олимпийските отбори по природни науки, математика и информатика. Те винаги са ме изпълвали с гордост, радост и щастие, че имаме такива таланти у нас. Олимпийците, на които се радваме, получават огромна подкрепа от различни институции. Всичко това е национално усилие, за да се радваме на успехите на олимпийците. За съжаление, позитивната емоция върви ръка за ръка с емоцията, че в борбата за таланти България е на дъното на класациите. Именно затова, през последните години бяха положени системни усилия, за да променим тази ситуация.“

„Остана да успеем да подкрепим университетите в България – това, което се случва днес, е първата огромна крачка в това отношение. За да знаем, че българските младежи имат възможност, при условия, които съответстват на някои от най-добрите в света, да се развиват в България. Това е картината, която в момента получава последния щрих, на нивото на висшето образование за това как да се борим за всеки талант, който иска да намери своето щастие тук у нас.“

Представителите на бизнеса подчертаха, че ще се опитат да покажат защо един добър кадър има нужда от фундаментални знания. „Когато се създават възможности, младите хора ще се завърнат както от чужбина, така и тези, които са тук, ще имат желание да останат в страната и да помогнат на държавата да става по-силна и добра“, заявиха те.

Министър-председателят допълни, че се привличат чуждестранни докторанти и постдокторанти да работят у нас: „Амбицията не е само да задържим нашите таланти у нас, а да привличаме талантливи младежи и от другите части на света. Искрено вярвам, че програмата ще тръгне добре и държавата ще я подкрепи. Ще видим не може ли подобни форми да развием и в други институти в страната.“

Стипендиантската програма стартира още тази година. Кандидат-студентите могат още сега да кандидатстват, като срокът е 17 март. 72 000 лв. е сумата на човек, покриващата целия 4-одишен период на образование. Отделно има и платени стажове, тоест сумата става по-голяма. Тази година ще бъдат приети десетина студенти, а следващата година може да са повече и да се засилва програмата.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top