fbpx
Начало » България » От предприемчиви училища – към щастлива столица

От предприемчиви училища – към щастлива столица

Пилотна програма „Предприемчиви учители“ инициираха Столична община и Джуниър Ачийвмънт България.

 

60 учители от начален, прогимназиален и гимназиален етап ще се включат в обучения от пилотната програма „Предприемчиви учители“, която стартира тази седмица в столицата. Тя е резултат от дългогодишното успешно сътрудничество в областта на обучението по предприемачество между Столична община и образователната организация JA България. Ключова цел на програмата, с оглед на последните изменения в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), е да реализира отчетлив принос към подобряване на качеството на преподаване на предприемачество на територията на Столична община.

„Когато говорим за качествено образование, основният фактор са добре подготвени и мотивирани учители и прилагането на иновативни практики. Затова е най-важна инвестицията в учителите“ – с тези думи кметът на София Йорданка Фандъкова се обърна към учителите и гостите, уважили старта на програмата в Столична община.

На откриването присъства и заместник-министъра на образованието и науката, Таня Михайлова: „Благодаря на Столична община и Джуниър Ачийвмънт, че отново трасират пътеката, по която да се върви в промяната на нагласите към предмета „Технологии и предприемачество“. Успехът този предмет да бъде въведен още от 1-ви клас се дължи на предприемчивите учители, затова е важно да ги подкрепим, за да могат те да предадат знанията и уменията и да формират отношението в своите ученици“каза Т. Михайлова.

В пилотната програма, която стартира днес с обучение на учители от начален етап, се включват представители на училища от почти всички райони на столицата.

 

В двудневен формат ще премине обучението на учителите от начален и прогимназиален етап, а това за учителите от гимназиален етап ще бъде в продължение на три дни и ще се проведе на 12-14 септември. Обученията целят да провокират учене чрез преживяване и да запознаят учителите с интерактивни преподавателски техники, които могат да използват в своите класни стаи за развиването на предприемаческите умения и мироглед на младите хора, обучаващи се в столичните училища.

„Столична община е важен партньор за Джуниър Ачийвмънт България, защото нашето сътрудничество е оказало положително въздействие върху поколения млади хора в годините. Сега, с програмата „Предприемчиви учители“ съм нетърпелива да видя още в края на 2018/2019 учебна година нови резултати с истинска стойност за столицата и за страната ни – очакванията ни са над 1000 ученици от 1. до 12. клас, от столични училища, да изучават програми на JA, които ще повишат финансовата им грамотност, уменията им за работа и ще изградят и у тях, и у учителите им дух на предприемчивост и инициативност. “, каза изпълнителният директор на JA България Милена Стойчева.

Програмата предвижда и проследяване по време на учебната година чрез методическа подкрепа за учителите и мониторингов механизъм, който има за цел да изведе резултатите и въздействието от обучението по предприемачество върху уменията, нагласата и мотивацията както на учителите, така и на учениците, обучаващи се по предприемачество в рамките на предмета “Технологии и предприемачество“ в общообразователната подготовка, а също и в разширената и допълнителната подготовка.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top