fbpx
Начало » България » Предметът „Гражданско образование“ влиза официално в клас

Предметът „Гражданско образование“ влиза официално в клас

  • bobi
  • 09 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Предметът „Гражданско образование“ влиза официално в клас

Предметът „Гражданско образование“ влиза официално в клас през новата учебна година първоначално в 11-и, а след това и в 12-и клас. Той, най-общо казано, трябва да подготви младите хора с основни, но необходими за съвременното общество знания, за правата и задълженията им като граждани, за формите на държавно управление, за политическите отношения. Темата става все по-актуална на фона на протестите в страната, предложения за нова конституция и Велико народно събрание.

„Условно казано, идва на мястото на предмета „Свят и личност“, като идеята е да се формират социални умения, с които младият гражданин действително да проявява себе си и да се опитва да изгражда гражданското общество в България- нещо, което е важно и необходимо. Вариант на този предмет съществува и в другите държави, това не е нещо извън европейските традиции. Една част от темите в 11 клас са свързани с мястото на гражданина в държавата и начина, по който той може да участва в управлението на самата държава, в политиката като цяло. Друга част от тематиката е свързана с гражданските права. Тази тема е страшно необходима за всеки един съвременен човек- да знае точно какви са неговите права, откъде са тръгнали нещата, кои документи, кои институции решават тези права.

Последното нещо, с което ще се занимава предметът в 11 клас е понятието „идентичност“- различните форми на идентификация с отделните социални групи и правата на тази социални групи. Важни и значими неща, които по един или друг начин отпаднаха от учебното съдържание в новите учебни програми и планове“, коментира пред БНР Георги Кидиков, старши учител по обществени науки и гражданско образование във Видин.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top