fbpx
Начало » Бакалавър » Предлагат да отпадне холограмният стикер от дипломите за висше образование

Предлагат да отпадне холограмният стикер от дипломите за висше образование

  • bobi
  • 06 окт. 2022
  •  Коментарите са изключени за Предлагат да отпадне холограмният стикер от дипломите за висше образование

Да отпадне изискването за поставяне на холограмен стикер на дипломите за завършена образователно-квалификационна степен на висше образование. Това предвижда проект за промени в Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища.

Промените са публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на образованието и науката (МОН), съобщи пресцентърът на ведомството.

Първоначално идеята за поставяне на холограмен стикер на дипломите за висше образование е била чрез него да се удостовери тяхната истинност. С развитието на цифровите технологии през годините са разработени и въведени други механизми за контрол на издаването на дипломи, които служат за проверка и удостоверяване на автентичността им. Регистрите за висше образование вече са оптимизирани. Предстои и въвеждане на изцяло нови функционалности на Регистъра на всички действащи, прекъснали и завършили студенти и докторанти, по степени на обучение и по професионални направления. Чрез тази реформа той ще се превърне в достатъчно надежден инструмент за проверка и контрол на провежданото обучение на конкретен студент, а по този начин и за удостоверяване истинността на издадената диплома за висше образование.

Предлаганите промени имат за цел да намалят административната и регулаторна тежест за висшите училища в България. Те са обсъдени и подкрепени от Съвета на ректорите на висшите училища, информират от МОН.

На 22 януари 2009 г. правителствената информационна служба съобщи, че всички дипломи и дубликати от дипломи за завършено висше образование, издадени след 1 юни 2009 г., трябва да притежават холограмен стикер. Без него те няма да бъдат признавани от държавата за валидни. Това условие, което е гаранция срещу фалшифициране на издавания документ, беше одобрено на правителствено заседание на 22 януари 2009 г. с промяна в Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издадени от висшите училища.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top