fbpx
Начало » Бакалавър » Предизборен дебат за избор на ректор на СУ. Колко важен е гласът на студентите?

Предизборен дебат за избор на ректор на СУ. Колко важен е гласът на студентите?

  • bobi
  • 16 ное. 2023
  •  Коментарите са изключени за Предизборен дебат за избор на ректор на СУ. Колко важен е гласът на студентите?

Изборът на нов ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ стана централен фокус на внимание преди предстоящото Общо събрание. Четирима са кандидатите за нов ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 22 ноември той ще бъде избран на Общо събрание с 400 делегати, от които 60 са студенти и докторанти.

Кандидати за поста ректор на най-старото висше училище у нас са акад. Николай Витанов от Физическия факултет, проф. Климент Найденов от Геолого-географския факултет, проф. д-р Георги Вълчев от Философския факултет и проф. Милен Замфиров от Факултета по науки за образованието и изкуствата.

Преди официалното гласуване, на днешния 16 ноември 2023 г. ще се проведе предизборен дебат, организиран от Студентския съвет в Аулата на Ректората на университета. Кандидатите за ректор ще се изправят пред студентите и преподавателите, за да споделят своите визии и да отговорят на въпросите им.

Радослав Христов, председател на Студентския съвет, подчерта значимостта на дебата и интереса в ефира на предаването „Преди всички“, който студентите и докторантите изразяват към избора на новия ректор. Той посочи, че студентите на Софийския университет са ангажирани и граждански насочени, което подчертава важността на тяхната роля в процеса на избор.

Христов разкри, че студентите имат възможност да представят въпроси предварително, като множество от тях се отнасят до настоящите нужди и предизвикателства на университета. Спортната зала и обсерваторията са сред темите, които събудили в голяма степен интересът на студентите.

По неговите думи студентите и докторантите са ключови фигури в общото събрание на университета и гласове им са от съществено значение, защото Студентският съвет има представители в общото събрание, и техните 60 гласа играят роля в избора на новия ректор.

Според Христов най-важното качество, което би трябвало да притежава бъдещият ректор, е отвореността му към сътрудничество със студентите и докторантите. Този дебат представлява възможност за студентите и докторантите да се запознаят със становищата и обещанията на кандидатите и да вземат информирано решение на предстоящото гласуване на Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top