fbpx
Начало » България » Предвиждат жестов език в училищата след 6 години

Предвиждат жестов език в училищата след 6 години

  • bobi
  • 30 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Предвиждат жестов език в училищата след 6 години

Жестомимичният език влиза в учебната програма на децата със слухови увреждания. Това обаче се предвижда да стане чак след 6 години.

Пламен от малък знае жестов език, защото това е единствената възможност да общува с майка си. В училище посещава слухово-речев рехабилитатор, за да се научи да говори.

Ива Евстатиева – слухово-речев рехабилитатор, Специално училище за ученици с увреден слух: Моята основна задача е аз да оречевя Пламен – едно от децата в училище – до степен такава, че да може да комуникират със своите съученици разговорна реч, а не с жест. Разчита основно на отчитането по устни и зрителната комуникация.

Марина Василева има опит в обучението на глухи деца. Не знае жестов език, но успява да общува с децата.

Марина Василева – учител 96 СУ „Лев Николаевич Толстой“: Пламен ме гледа аз пиша на дъската, показвам му, помагам му. Децата също много му помагат. Детето се справя много добре. Вдига ръка и показва, че не го е разбрал, аз му показвам какво точно да направи.

Българският език е най-трудният предмет за Пламен в училище, защото трябва да говори. Майката на Пламен се надява, че мерките в Закона за жестовия език ще им помогнат да се разбират по-добре с другите.

В проектозакона за жестовия език се предвижда да бъде осигурен жестов превод при прием в болница, оказване на спешна помощ и посещение в държавната и общинската администрация.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top