fbpx
Начало » България » Правителството с мерки за безпроблемното протичане на новата учебна година

Правителството с мерки за безпроблемното протичане на новата учебна година

  • bobi
  • 13 сеп. 2023
  •  Коментарите са изключени за Правителството с мерки за безпроблемното протичане на новата учебна година

Учебната година започва с празенства в 2349 български училища, като 702 000 деца ще са учениците от първи до 12-и клас. Над  57 000 деца ще прекрачат прага на училището за първи път. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг, на който бяха представени мерките за безпроблемното преминаване на първия учебен ден за тази година.

Той припомни, че с приемането на бюджета бяха увеличени заплатите на учителите и педагогическия персонал. Бяха осигурени допълнително 524 млн. лв. по бюджета на образователната система.

„Бяха извършени ремонти в над 700 училища. 240 се довършват в момента и на 15-ти септември ще бъдат приключени. В 63 училища ще продължат ремонтите, но те няма да попречат на учебния процес“, каза още той.

„Заедно с МЕУ, МОН, работим по дигитализацията на учебния процес. Освен медицинските бележки, които вече бяха представени, които ще задълбочат борбата с отсъстващите и фиктивни ученици, има още няколко дейности по дигитализацията. Всички учебници до 7 клас ще бъдат дигитализирани, а някои от издателствата добавиха и учебни помагала с виртуална реалност“, обяви той.

Допълнително, беше променена наредбата, така че за национално външно оценяване ще има допълнителна дата, но това ще се случва само по обективни причини – медицински или други, удостоверени със съответните документи.

„Стартирахме работата на механизма за обхват максимално бързо с идеята, че всеки ден е ценен и децата трябва да са в училище още от 15-ти септември. Да напомня, че отчетохме, че над 50 000 деца са били привлечени и задържани през последните три години – това са деца, които са в училище, благодарение на механизма“, допълни премиерът.

МВР ще проведе традиционната си акция „Децата тръгват на училище – да ги пазим на пътя“. Проверяват се всички учебни автобуси, издадени са около 200 предписания за сравнително малки технически проблеми.

От 15 до 21 септември проверките ще продължат и по пътищата, за да се проследи техническото състояние на автобусите.

„Извършваме проверки за детското и училищното хранене, за да сме сигурни, че качеството на харната съответства на изискванията“, каза още акад. Денков.

По повод фалшивите сигнали за бомби през изминалата година, образователният министър Галин Цоков заяви: „Подобрена е сигурността по отношение електронните адреси на образователните институции. Директорите са задължени да използват профилите и защитените пощи, за да минава всичко през киберсигурността на МОН.“

„Ще продължи и обсъждането по отношение на промените в учебните програми. Това са предложения на експертни групи, които две години са работили върху тях“, допълни той.

Той сподели, че има проблем с учителите по математика и природни науки. „МОН се опитва да компенсира този недостиг чрез програма, която подготвя учители по природни науки. Няма да останат незаети свободни места по отделни предмети.“

Главният секретар на МВР Живко Коцев коментира и мерките, които ще предприеме МВР: „На прага на откриването на поредната учебна година сме. МВР с неговите структури реализира множество кампании и политики с превантивен характер, за да предпазим децата от нещастни събития. Провеждат се множество проверки на сградния фонд, противопожарните изискванията, пропусквателния режим и др.“

Ежедневните мерки са свързани с организация за полицейско присъствие, проверки в търговските обекти за тютюневи изделия и спиртни напитки, контрол за спазването на Закона за закрила на детето и др. Той призова родителите да обърнат внимание на децата си за безопасността по пътя към училище.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top