fbpx
Начало » Бакалавър » Правителството маха таксите на 127 000 студенти

Правителството маха таксите на 127 000 студенти

  • bobi
  • 13 мар. 2024
  •  Коментарите са изключени за Правителството маха таксите на 127 000 студенти

127 000 студенти и докторанти ще учат без такси в държавните университети. Правителството в оставка одобри на днешното си заседание промени в закона за висшето образование, според които таксите отпадат веднага, още от тази академична година. Предложението за премахване на таксите и въвеждането на безплатно висше образование се критикува от много посоки и идва на фона на бурни спорове в Народното събрание за липса на пари за увеличаване на заплатите в университетите още тази година. В зала в момента депутатите гледат на второ четене промени в същия закон, които целят да обвържат минималните заплати в университетите със средната заплата за страната по подобие на учителските. С аргумента, че няма откъде да се осигурят средства за тази промяна от ПП настояват тя да влезе в сила от 2025-а г. Взаимните обвинения между депутати от ПП и от ГЕРБ стигнаха до кресчендо, като от ПП твърдят, че ГЕРБ искат да счупят бюджета, а от ГЕРБ им отвръщат, че това няма как да стане, след като МФ отчита преливащи постъпления и има пари за премахване на таксите за обучение. Премахването на такстите тепърва ще влиза в НС, като не е ясно дали ще получи подкрепа.

Премахването на таксите на практика ще стане от втория семестър. За целта законовите промени предвиждат за текущата академична 2023/2024 годишните такси да бъдат намалени наполовина, като се отчете, че първата половина вече е платена – за първия семестър. Така вторият семестър ще е безплатен.“Предвижда се заплащаната годишна такса от студентите и докторантите да бъде наполовина от вече утвърдения размер за 2023/2024 г. За целта в едномесечен срок от влизането в сила на промените в Закона за висшето образование от Министерския съвет ще бъдат отпуснати допълнителни средства на университетите и научните организации, които имат право да провеждат обучение в образователната и научна степен „доктор”, за компенсирането им за намалените приходи от такси. В двумесечен срок висшите училища и научни организации трябва да възстановят разликите на тези студенти и докторанти, които са заплатили годишни такси в размер по-голям от половината от вече утвърдения за 2023/2024 г.“, пише в съобщението на правителствената пресслужба. При обявяването на мярката в края на януари премиерът посочи, че записаните студенти по държавна поръчка в държавните университети са около 188 хиляди души, като мярката ще струва между 120 и 150 млн. лв. годишно на бюджета в зависимост от начина, по който ще се изчислява. Сега извънредните разходи са изчислени на 136 млн. лв.

Правителството мотивира промените в закона с разширяване на достъпа до висше образование, но неофициално се коментира, че отпадането на таксите се прави с цел намаляване на тежестта на тези разходи в потребителската кошница с оглед на очакваното приемане на Бългаиря в еврозоната. На този фон се правят и други социални жестове. Премиерът Денков припомни, че със законодателни промени от началото на 2022 г. детските градини станаха безплатни, а от учебната 2024/2025 г. учебниците и познавателните книжки за всички деца и ученици от 1 до 12 клас ще са безплатни. Училищното образование в държавните и общински училища също винаги е било безплатно за учениците. „Да, усилията си струват и трябва да продължат“, каза още акад. Денков.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top