fbpx
Начало » България » ПП: Програмата за извънкласни занимания трябва да се разшири

ПП: Програмата за извънкласни занимания трябва да се разшири

  • bobi
  • 07 дек. 2022
  •  Коментарите са изключени за ПП: Програмата за извънкласни занимания трябва да се разшири

Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“ трябва не само да продължи през следващите учебни години, но и да се разшири. Сега тя съдържа само два модула – по спорт и изкуства. „Продължаваме промяната“ (ПП) иска в бъдеще към тях да се добавят занимания по наука и технологии. Целта може да бъде постигната с новия бюджет за 2023 г., в който да се предвидят необходимите средства.

Тази идея получи масова подкрепа на среща в Народното събрание (НС) днес с над 80 представители на столични училища, които участват в първата масова програма за извънкласни дейности в средното образование, финансирана от държавния бюджет, съобщиха от пресцентъра на ПП. На поканата на акад. Николай Денков – заместник-председател на парламентарната Комисия по образование и наука, се отзоваха директори и учители, ръководители на спортни отбори и групи по изкуства, както и ученици, включени в тях.

„Държавата трябва да даде възможност на децата и младежите да развиват своите таланти не само в спорта и изкуствата, но и в науката и технологиите“, отбеляза акад. Денков. „Националният план за възстановяване и устойчивост предвижда във всяко училище да се изгради STEM кабинет. Тъкмо там могат да се организират безплатни за учениците допълнителни занимания по природни науки и технологии. Ще поканим да се включат преподаватели от висшите училища и учени от институтите на БАН“, обясни идеята акад. Денков.

Според него това ще направи по-лесно и приятно изучаването на предмети като физика, химия, биология, компютърни науки и други, които като цяло се смятат за трудни в училище. Те могат да бъдат много по-интересни, ако се комбинират с реални експерименти и се свържат с технологиите, които използваме всеки ден като интернет, мобилните телефони, GPS навигацията, соларните колектори.

Участниците в днешната среща обмениха първи впечатления от „Заедно в изкуствата и спорта“, която започна в началото на тази учебна година. Обсъдени бяха първите ефекти и трудности, както и необходими промени в организацията, които да стимулират още повече училища да се включат в програмата, тъй като пари има за всички.

През тази година редовното правителство с премиер Кирил Петков за първи път разработи и осигури финансиране от 90 млн. лв. за национална програма в средното образование, която стимулира извънкласните занимания със спорт и изкуства за всички училища в страната. Тези дейности развиват ключови компетентности, необходими не само в образователния процес, но и в социален аспект. Организирани в училището, те го правят по-интересно и повишават мотивацията на децата да го посещават редовно, в резултат на което се подобрява успеваемостта и се намалява процентът на отпадналите ученици. Чрез заниманията със спорт и изкуства енергията на децата и младежите се насочва в положителна посока, което води до овладяване на агресията и намаляване на употребата на упойващи вещества сред учениците – два тежки проблема в днешното училище.

Дейностите по „Заедно в изкуствата и спорта“ са безплатни за родителите. Така програмата спестява пари на семействата, които сега плащат допълнително за частни школи извън училището. Творческите занимания, които се реализират по програмата, развиват талантите и творческото мислене на учениците. Спортът изгражда качества като воля, упоритост, постоянство, отговорност, самочувствие, дисциплинираност, екипност. Физическата активност оказва силно положително въздействие и върху психичното здраве на децата и помага за възпитаване на самоконтрол.

По данни на Министерството на образованието и науката през тази учебна година в „Заедно в изкуствата и спорта“ участват близо 50 000 ученици от общински, държавни и частни училища. Създадени са 1917 групи за занимания по изкуство в 1002 училища и 1897 отбора за колективен спорт в 990 училища.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top