fbpx
Начало » България » По ясни критерии ще се избират учениците за летните пътувания

По ясни критерии ще се избират учениците за летните пътувания

  • bobi
  • 07 юни 2021
  •  Коментарите са изключени за По ясни критерии ще се избират учениците за летните пътувания

По няколко критерия да бъдат оценявани училищата при подбор как да изберат кои ученици да бъдат избрани за летните пътувания, финансирани от държавния бюджет. Като примерни критерии се дават продължителност на онлайн обучението, представяне на ученика в учебния процес, социален и/или здравен статус.

Това съобщиха от Министерството на образованието и науката след заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образование.

Тези критерии ще бъдат включени в Националната програма „Отново заедно“ по предложение на социалните партньори. До 15 юни ще продължи общественото обсъждане на програмата.

На днешното заседание на Отрасловия съвет социалните партньори поискаха да бъде регламентирано допълнително възнаграждение за ръководителите на ученическите групи в рамките на „Отново заедно“.

Високо ценим труда на педагозите и отчитаме тяхното натоварване по време на тези пътуванияЗаплащането в такива случаи обаче е системен, недобре регламентиран проблем, който стои от години и не може да бъде решен в рамките на конкретната национална програма“, обясни служебният образователен министър Николай Денков.

Ето защо в това отношение „Отново заедно“ ще се реализира по досегашния ред. Министърът предложи да се работи паралелно по евентуалната промяна в регламента за възнагражденията при ученически пътувания и по реализацията на новата национална програма, без двата въпроса да се поставят в зависимост един от друг.

Социалните партньори смятат, че заплащането на учителите по време на организирани ваканции трябва да се уточни в договорите между директорите на училища и туроператорите, които ще организират пътуванията.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top