fbpx
Начало » България » По текста за преразказа от националното външно оценяване в седми клас е назначена проверка

По текста за преразказа от националното външно оценяване в седми клас е назначена проверка

  • Lyubina Panayotova
  • 03 юли 2020
  •  Коментарите са изключени за По текста за преразказа от националното външно оценяване в седми клас е назначена проверка

Случаят, свързан с творбата за преразказа от националното външно оценяване по български език и литература /БЕЛ/ в седми клас от 15 юни, ми беше представен на 16 юни и веднага сезирах Инспектората към Министерството на образованието и науката /МОН/. На 18 юни започна проверката, а вчера ми представиха доклада от нея.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в отговор на парламентарен въпрос, че откъсът от романа „Задача с много неизвестни“ от братя Мормареви, по който седмокласниците писаха преразказ на националното външно оценяване по БЕЛ на 15 юни, го има в учебна тетрадка по БЕЛ на издателство „Просвета“. Седмокласниците пишат преразказ върху неизучавани в училище художествени текстове, но това означава, че за част от учениците, учили по конкретния учебник с учебна тетрадка на „Просвета“, текстът е бил познат, каза Ирена Анастасова от „БСП за България“, цитирана от БТА. Тя попита министър Вълчев какви мерки ще предприеме, а той обясни, че на книжния пазар има стотици тетрадки, помагала, сборници и електронни учебни ресурси, които не са задължителни и не се одобряват от МОН, и не е задължително учениците да са учили по тях.

Относно доклада от проверката на Инспектората, „може да презюмираме, че най-вероятно е случайност, но в същото време остава и съмнение, длъжни сме да презюмираме, че може и да има изтичане на информация от министерството и затова възложихме проверката“, каза министър Вълчев. По думите му, за съжаление: „Инспекторатът много трудно може да докаже такава. В предходни години също е имало подобни съвпадения, но не са били в тетрадки и помагала на големите издателства, отбеляза образователният министър и добави, че това показва, че може да е и случайност. За тази година няма напълно съвпадение и двата текста от братя Мормареви – за преразказа и от учебната тетрадка, не са напълно идентични. Резултатите от преразказа от тази година, за съжаление, са по-ниски от миналата година с две точки. Текстът не изисква заучаване и дори ученик да е учил по него, може да не го е учил по правилния начин. Затова искаме текстовете много повече да са „настроени“ към мерене на функционална грамотност, на интелигентност и с възможност за извличане на информация. Считам, че не е имало неравнопоставеност между учениците“, заяви министър Вълчев.

Той съобщи и какво е констатирала проверката на Инспектората на МОН, като е имало „пропуски в процедурата за съхраняване на изпитните материали“. Самата тема е в базата от 2015 г., а учебната тетрадка с текста е от 2018 г. Тя е една от темите, които се теглят на случаен принцип за външното оценяване в седми клас. „Проверихме другите теми и няма съвпадение с други тетрадки“, каза министър Вълчев и увери, че ще предложи да се направи преглед на всички ресурси за изпитите в седми клас, основно от големите издателства, за да няма в следващите години подобни частични съвпадения.

Занапред за преразказа от националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас ще се проверяват „ресурсите на големите издателства, които са стотици, но поне тетрадките и основните помагала, могат да бъдат проверени и да се изключат тези текстове от изпита“, заяви министър Красимир Вълчев. Той уточни, че подобно нещо досега не е било правено. За темите за преразказите в седми клас трябва да се включват по-малко популярни автори и да се регламентират пълни правила за избор и за съхранение на темите за преразказа по БЕЛ. Такава процедура не е била регламентирана досега. „Аз, като министър, през тези три години не съм участвал в определянето на крайните изпитни варианти, нито съм имал достъп до тях“, коментира Красимир Вълчев.

Източник: novini.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top