fbpx
Начало » България » По примера на „Гьоте“ или „Сервантес“: Създаваме Български национален културен институт

По примера на „Гьоте“ или „Сервантес“: Създаваме Български национален културен институт

  • bobi
  • 23 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за По примера на „Гьоте“ или „Сервантес“: Създаваме Български национален културен институт

Пълна подкрепа за създаването на Български национален културен институт по примера на институтите „Гьоте“ или „Сервантес“ заявиха участниците в Националната конференция за българския език „Език свещен“, организирана по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова. Форумът беше открит от президента Румен Радев.

В Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ представители на Министерство на образованието и науката, на Министерство на културата, на Министерство на външните работи, университетски преподаватели от цялата страна, представители на академични институти дискутираха преподаването на български език като чужд, развитието на българистиката и лекторатите по български език и култура по света, ролята на българския език в културната дипломация и основното му място в концепцията за Български национален културен институт.

Участниците благодариха на вицепрезидента, че е поставила началото на откровен и необходим диалог между институциите и специалистите.

На конференцията беше изразена общата тревога, че България губи духовни територии, не заема достойно място на световната културна карта. Именно образът на България пред света е основна част от стратегията на бъдещ Български национален културен институт.

„Тази идея беше потънала в прах, а Вие намерихте сили да я възродите“, обърнаха се към вицепрезидента участници във форума.

„България остана последната държава член на Европейския съюз, която няма такава институция. За сравнение – следвоенна Германия още през 1951 г. създава „Гьоте институт“ – първият й инструмент на публичната дипломация“, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна, че институтът ще бъде наднационална институция, която ще работи за позитивния образ на България навън, за сънародниците ни в чужбина – за връзка помежду им и с българската държава, за опазването, признаването и разпространението на българския език, за българската национална идентичност.

„Целта ни не е конкуренция между различните ведомства или една структура да изземва от функциите на друга. Българският национален културен институт ще събере в себе си разпиляната и неструктурирана културна политика на държавата ни“, посочи Йотова.

„Радвам се, че сме съюзници с Министерството на образованието и науката, с Министерството на културата, с Министерството на външните работи“, заяви вицепрезидентът. Образователният министър акад. Николай Денков, който участва във форума, заяви пълната институционална подкрепа на министерството.

Общо беше мнението, че институтът трябва да бъде създаден със закон, за да не е подвластен на мандати.

На конференцията бяха обсъдени конкретни предложения за структурата и функциите на института. Форумът завърши с декларация, която изтъква безспорното място на българския език, на културно-историческото ни наследство в държавните политики в областта на образованието, културата, външните работи.

Медийни партньори на конференцията „Език свещен“ бяха трите обществени медии – Българската национална телевизия, Българското национално радио, Българската телеграфна агенция.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top