fbpx
Начало » България » По-малко двойки и повече отличници – напълно възможно според учителите на Кан Академия

По-малко двойки и повече отличници – напълно възможно според учителите на Кан Академия

 • bobi
 • 14 февр. 2023
 •  Коментарите са изключени за По-малко двойки и повече отличници – напълно възможно според учителите на Кан Академия

На 11.02.2023 г. в София амбициозни и мотивирани учители от цялата страна, които използват безплатната образователна платформа Кан Академия в практиката си, се събраха на първата по рода си среща по програмата „Предай нататък с Кан Академия“, организирана от сдружение „Образование без раници“. В следващите три месеца дигитално подготвените учители напълно безплатно ще споделят знания и опит със свои колеги, за да им помогнат да интегрират Кан Академия и балансираното използване на дигитални инструменти в училище.

Бъдещите посланици на Кан Академия научиха повече за инструментите и най-вече – за  въздействието от използването на Кан Академия. Беше представено и проучване сред 1490 ученици, проведено от “Образование без раници” заедно с Института за изследвания в образованието през учебната 2021-2022 г. Макар проучването да не е представително, се наблюдава връзка между по-висока мотивация и ангажираност при учениците и използването на Кан Академия. Следва да се отбележи, че предстои да се изследва допълнително в българския контекст дали използването на Кан Академия води до по-високата ангажираност или по-ангажираните ученици използват Кан Академия, като и двата случая са повод за радост. Международните изследвания за Кан Академия отдавна доказват, че ползването на Кан Академия води до по-високи учебни резултати.

Вдъхновяващи примери за ползите от Кан – и от българските учители

Учителите споделиха много мотивиращи примери за ползите от Кан Академия в тяхната преподавателска практика. Няколко бяха учителите, които подчертаха, че според тях използването на платформата ще помогне да се намалят двойките по математика на различните НВО и дори че Кан Академия ще увеличи броят на отличниците по математика и науки. Че с Кан Академия може да се намали образователното неравенство между бедни и богати, между малкия и големия град – това бяха едни от най-силните послания на участващите учители!

Участници изтъкнаха колко мотивирани са учениците да работят с платформата в клас. В столично основно училище например използват Кан Академия веднъж седмично и за разлика от обикновените часове, децата се редят пред компютърния кабинет в нетърпеливо очакване часът с Кан Академия да започне.

Учениците, включително по-малките, следят данните за напредъка си в платформата и се стремят да подобрят резултата си, докато не постигнат 100%. Това е страхотен пример, който потвърждава и за България, че т.нар. система за учене до Майсторство в Кан Академия наистина помага за учене без пропуски и за развитие на умения и знания, а не е поредният инструмент, с който просто се изкарва добра оценка. Децата се мотивират и от фойерверките в платформата, които получават при вярно решаване на задачите.

Бяха споменати и няколко примера за ползите от Кан Академия при работа с деца със СОП, които много харесват възможността да работят със своето собствено темпо, която Кан Академия предлага, защото така наистина напредват без стрес и виждат, че наистина всеки може да научи всичко, стига да има нужното време и подкрепа.

Бяха дадени примери и за работа с даровити деца с Кан Академия, за които да напредват със своето темпо е не по-малко важно – платформата дава достатъчно обширен и задълбочен материал за целта, за разлика от други онлайн платформи. Множество учители изразиха огорчението си от факта, че образователната ни система сваля критериите и нивото си от години, за да е по-лесно за изоставащите деца. Това води до огромна загуба на потенциал. Остава да разчитаме на учителите, които да насърчават талантливите деца да не спират да учат над заложеното за дадения час и в дадената учебна програма – например с платформи като Кан Академия. За съжаление участниците се оплакаха, че до голяма степен са ограничени от зададени планове и програми и че е нужна промяна на системно ниво, както и в нагласите.

Състезанията с Кан Академия, които „Образование без раници“ организира в последните години, бяха посочени като един от силните мотиватори за учене сред децата. Включително и по време на дистанционното обучение, когато натрупаната умора от технологии е била огромна, именно възможността да се състезават с Кан Академия е върнала у децата желанието да учат.

Дългогодишен преподавател по физика обърна внимание на проблема с неподготвените, в частност наскоро преквалифициралите се учители и беше подкрепена от останалите участници, като препоръча не само учениците, но и бъдещите учители да се готвят с Кан Академия още в педагогическите факултети и да се обучават с изключително богатото съдържание в платформата до 100% усвояване.

Няколко учители изтъкнаха като голям плюс фактът, че Кан Академия се ползва лесно от мобилните телефони на учениците, дори за упражнения и тестове.

Учителите посочиха и колко важно е работата с Кан Академия в клас да започне още в начален етап, за да може от рано и постепенно у децата да се изгражда ученолюбивост и нагласа за развитие (залегнала като концепция в Кан Академия) и да има приемственост между етапите.

Коментира се и фактът, че Кан Академия може да се използва без регистрация от учениците. По време на срещата обаче стана ясно за всички защо е важно учителят да настоява за регистрация и създаване на профили в платформата – единствено по този начин учители и ученици могат да се възползват от пълния набор от инструменти на платформата, включително статистиките за решаване на задачите, следенето на напредъка, възлагането на задания с индивидуален срок във вид на упражнения и цели за Майсторство, участието в Канониада, в състезанията с Кан Академия и др.

Записани участници в програмата

 • Анелия Парапунова, Велина Пенчева и Весела Денчева от 48. ОУ „Йосиф Ковачев“, гр. София
 • Василка Коловска от СУ „Иван Вазов“, гр. Мездра
 • Десислава Данова от СУ „Петко Рачов Славейков“, гр. Видин
 • Зорница Йорданова от СУ „Свети Климент Охридски“, гр. Аксаково
 • Ивелина Врабевска-Цветкова от СУ „Георги Бенковски“, гр. Тетевен
 • Ирена Петрова от 130. СУ „Стефан Караджа“, гр. София
 • Йорданка Прегьова и Светла Борисова от СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Велинград
 • Катя Терзийска, 2. ОУ „Христо Смирненски“, гр. Сандански
 • Катерина Марчева от ЮЗУ „Неофит Рилски“, Благоевград
 • Мария Иванова от ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“, гр. Бургас
 • Мария Кирилова от ЕГ „Гео Милев“, гр. Добрич
 • Невсие Караахмед от ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев
 • Нели Койчева от СУ „Христо Ботев“, гр. Карнобат
 • Нели Милушева от 5. СУ „Георги Измирлиев“, гр. Благоевград
 • Румяна Боянова и Светлана Енева от СУ „Бачо Киро“, гр. Павликени
 • Цеца Христова от ППМГ „Акад. Проф. д-р Асен Златаров“ и ОУ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Ботевград

Програмата се осъществява с подкрепата на основния партньор на сдружение „Образование без раници“ Фондация „Америка за България“. Залата за провеждане на събтитието предостави Haemimont

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top