fbpx
Начало » България » По кои сметки се превеждат ученическите стипендии? Вижте

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии? Вижте

  • bobi
  • 09 мар. 2021
  •  Коментарите са изключени за По кои сметки се превеждат ученическите стипендии? Вижте

По кои сметки се превеждат ученическите стипендии? Нарушени ли са правата на учениците, които трябва да имат сметка в конкретна банка, за да получават стипендия? Въпроси, които се задават, след като се получиха сигнали от родители на ученици в няколко варненски гимназии. Проверка на Радио Варна показа, че практиката училищата да кореспондират с определена банка е повсеместна.  Павлин Петков, директор на Математическата гимназия във Варна, обяснява защо училището работи само с една банкова институция:

Технологично става по-бързо и е абсолютно безплатно. Има две банки, чийто софтуер позволява банкирането да стане накуп само с едно кликване, защото банката прави един файл с всички ученици„. 

По думите на Ангел Митев, директор на Първа езикова гимназия във Варна, учениците и родителите избират по сметка в коя банка да се превежда стипендията. Митев признава, че това им създава затруднения:

Ние бяхме готови със стипендиите, но се оказа, че някои ученици са си сменили банковите сметки и трябваше да актуализираме информацията, което забави процеса. В този смисъл, да, има по-големи трудности за нас като организация, но не сме си помисляли да ограничаваме избора на ученици и родители„. 

Нормативно не е определено дали ученикът или училището трябва да определи банката, където да си получи стипендията, уточни Розета Заркова, която е временно изпълняващ длъжността началник на Регионално управление по образованието във Варна:

Формално погледнато в ПМС – 328 от 2017 година има текст, който казва, че конкретните условия и реда за предоставяне на всеки вид стипендия в училището се предлагат от училищната комисия по стипендиите на директора за утвърждаванеОт разговорите, които проведох, се установи, че се постъпва по различен начин. Имам уверението на директорите, че при заявено желание от родител по лична сметка на детето в друга банка да бъде преведена стипендията, това ще се случи„. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top