fbpx
Начало » България » По-вероятно е училищата да затворят заради грип, отколкото заради COVID-19

По-вероятно е училищата да затворят заради грип, отколкото заради COVID-19

  • bobi
  • 07 окт. 2020
  •  Коментарите са изключени за По-вероятно е училищата да затворят заради грип, отколкото заради COVID-19

От близо 130 000 учители в страната по шестима се заразяват средно на ден, докато при учениците е много по-малко. В случай на едно заразено дете, целият клас се карантинира, но като цяло коефициентът на заразяване е между 1,1 и 1,2, което е малко. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

,,Министерството на здравеопазването в момента обсъжда при какви прагови стойности едно училище ще премине в електронна среда на обучение. Една от тези прагови стойности е 20 процента заболеваемост, но тук искам да уточня, че това не означава само заболяваемост от коронавирус, но и при всякакъв друг грип. С други думи, много по-вероятно е училищата да затворят заради грип, отколкото заради COVID-19′‘, обясни министър Вълчев и посочи, че от началото на учебната година малко над 500 деца са поискали да учат онлайн.

Няма такова нещо като изолатор. Изискването е децата със симптоми да се отделят от останалите – било то в отделна стая или дори навън, ако времето го позволява, каза още просветният министър.

,,Всички сме малко или много стресирани покрай тази пандемия. Това е една рискова болест и не трябва да пренебрегваме мерките. Смея да твърдя, че сферата на образованието е относително спокойна, дисциплинирана и подредена’‘, допълни още Красимир Вълчев.

Накрая той припомни, че в бюджета за догодина са предвидени 360 милиона лева за увеличение на заплатите на учителите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top