fbpx
Начало » България » По вариант 1 пишат седмокласниците на матурата по БЕЛ

По вариант 1 пишат седмокласниците на матурата по БЕЛ

  • bobi
  • 14 юни 2022
  •  Коментарите са изключени за По вариант 1 пишат седмокласниците на матурата по БЕЛ

По вариант 1 пишат днес седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ), което започна в 10:00 часа.

Изпитният вариант, от два възможни, беше изтеглен преди минути в Министерството на образованието и науката, в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова.

Над 110 000 седмокласници и десетокласници се явиха на национално външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) днес. Те полагат изпитите в училищата, в които учат. Допускането в сградите става срещу документ за самоличност. Пише се с черен химикал, съобщи Министерството на образованието и науката (МОН).

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници продължава 150 минути. Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго. Учениците трябва да са влезли в класните стаи най-късно в 09:30 часа.

Тестът по БЕЛ за седми клас има 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени – избира се от четири възможности. Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

На 16 юни тази година е националното външно оценяване по математика за учениците в седми и в десети клас.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Точките не се преобразуват в оценки.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни тази година.

Оценката от националното външно оценяване в седми клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в осми клас. С резултата в десети клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втория гимназиален етап, информират от МОН.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top