fbpx
Начало » България » Потвърдено: Учебната година стартира присъствено в цялата страна

Потвърдено: Учебната година стартира присъствено в цялата страна

  • bobi
  • 27 авг. 2020
  •  Коментарите са изключени за Потвърдено: Учебната година стартира присъствено в цялата страна

Поне още 10 – 12 месеца ще продължи пандемията, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Това означава, че цялата учебна година ще бъде трудна за всички – учители, ученици и родители.

„Държавите са избрали различни варианти. Ние избрахме всички да се върнат в клас, а когато се налага да преминават онлайн. Решихме, че не можем да си позволим една седмица децата да бъдат в клас и една седмица електронно да се обучават“, заяви Вълчев.

„Има три седмици до началото на учебната година, може да се случи всичко, но при днешните данни учебната година стартира присъствено“, категоричен е той.

„Ще бъде приложена стратегия за невзаимодействие между паралелките. Препоръчва се на всички училища тя да се спазва, особено за началния етап. Връзката между дете и учител е задължителна и препоръчителна и електронното образование за най – малките – за 1 и 2 клас не е добро. Всяко училище ще направи списък от мерки“, заяви министърът.

Вълчев разкри още, че електронните устройства имат влияние върху мозъка на децата, върху интелигентността им, върху писането.

„Тази година трябва да опазим здравето на децата ни. Балансът е труден, но ако затворим училищата, ще има повече негативни последици върху децата“, каза Вълчев.

Образователният министър обясни точно какво ще се прави при случай на COVID-19.

При определен брой заразени с коронавирус, стана ясно от думите му, за всяка една община ще се преминава в онлайн обучение. По време на грипните епидемии вече няма да има ваканции, съобщи още министърът.

По време на брифинга стана ясно, че другата седмица в Народното събрание предстои приемането на промени в Закона за училищното и предучилищното образование.

Красимир Вълчев обясни, че ще има възможност за повече консултации с учителите и затова ще се плаща допълнително за подобни допълнителни часове.

Министърът поясни, че всички тези мерки ще важат за предстоящата учебна година. Сред тях попадат и такива за носене на маски, разделения на коридори, междучасия по различно време, контрол в тоалетни, разделияния в столовата.

Вълчев обясни, че при обучението в електронна среда тази година обаче ще има оценки и отсъствия. Той категорично заяви, че няма да има повече извинения, както миналата година.

Планува се към момента 15 – 20 училища да се превърнат в места за дистанционно образование. Очаква се стартът на тази възможност да е около края на септември и началото на октомври месец.

Проучване на МОН е установило, че родителите предпочитат обучение в клас.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top