fbpx
Начало » България » Постоянен адрес над 3 години в София ще бъде предимство за прием в детска градина

Постоянен адрес над 3 години в София ще бъде предимство за прием в детска градина

  • bobi
  • 25 сеп. 2020
  •  Коментарите са изключени за Постоянен адрес над 3 години в София ще бъде предимство за прием в детска градина

Най-много точки – 4 – при класиране в детска градина или ясла ще получават децата, чиито родители имат постоянен адрес в София от над 3 години. С точка по-малко – при постоянен адрес през последните от 1 до 3 години и 2 точки – при само 1 година.

Това предвижда проект на Наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли,
детски градини и в подготвителни групи в общинските училища в Столична община. Той е пуснат за обществено обсъждане.

Досега за постоянен адрес се даваха 3 точки, без значение колко време родителите са живели в столицата.

Проектът предвижда промяна да има и при настоящия адрес на родителите – 3 точки ще получава дете, чийто родител е с настоящ адрес през последните над 3 години. С точка по-малко – през последните от 1 до 3 години и 1 точка – през последната една година.

Тази точкова система ще се прилага за прием на деца за яслени групи в самостоятелни детски ясли и детски градини и първа градинска група в детски градини.

При децата от втора до четвърта градински групи в детски градини и в подготвителни групи в училищата ще се гледа постоянният адрес на детето в столицата. Ако детето е живяло през последните над 3 години в столицата, то ще получава при класирането 4 точки.

С точка по-малко ще получава, ако през последните от 1 до 3 години е било жител на София, а 2 точки – през последната 1 година.

Промяна ще има и при настоящия адрес на детето – 3 точки в класирането то ще получава, ако през последните над 3 години е живяло в София. С точка по-малко, ако е било жител на столицата през последните от 1 до 3 години и 1 точка, ако настоящият адрес на детето не е променян преди датата на класиране през последната 1 година.

Предложеният проект е разработен в съответствие с Европейското законодателство, а идеята за нова наредба предизвика коментари в социалните мрежи. Според някои от тях проектът има за цел само да обърка родителите още повече.

Източник: https://bntnews.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top