fbpx
Начало » България » Поне 600 преподаватели се търсят в столицата, 260 – в Пловдив, 110 – във Варна

Поне 600 преподаватели се търсят в столицата, 260 – в Пловдив, 110 – във Варна

  • bobi
  • 26 авг. 2019
  •  Коментарите са изключени за Поне 600 преподаватели се търсят в столицата, 260 – в Пловдив, 110 – във Варна

Стотици учители се търсят в страната преди началото на учебната година. Обяви се качват всеки ден, и то за всякакъв вид преподаватели – от начални учители, през такива по основните предмети, чужди езици и ИТ технологии, до специалисти по музика, танци и др. Това показа проверка на „Сега“ из сайтовете на регионалните управления на образованието няколко седмици преди 15 септември.

В София например само във вчерашния ден бяха подадени обяви за близо 40 свободни работни места. Националното училище за танцово изкуство търси 15 специалисти – двама корепетитори пиано, 3-ма корепетитори акордеон, 2-ма учители по български език, по един учител – по български танци, танци на народите, модерен танц – джаз, математика, английски език, философски цикъл, български език, история, възпитател в общежитие и др., както и по половин щатна бройка за учител по физика, педагогически съветник и учител по класически танц. В 5-о основно училище „Иван Вазов“ пък имат нужда от учител по български и помощен персонал. Общо за столицата през юли бяха обявени над 680 работни места за педагогически специалисти. В началото на август бройката е паднала леко, но пак необходимостта е за поне 600 педагози, сочат данните на шефа на РУО-София Ваня Кастрева. По думите й в София традиционно най-много се търсят начални учители и преподаватели за целодневна организация на учебния ден, както и учители по математика, информатика и чужди езици.

В Пловдив свободните места в училища и детски градини са над 260. Огромно е търсенето на кадри в селата, тъй като не всички учители се съгласяват да пътуват дотам, а и понякога за педагозите не се предлага необходимият хорариум, който да им осигури пълна заплата. Над 110 учители се търсят и във Варна. Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в морския град например е обявила 8 свободни позиции – за учители по английски, математика, български, физика, химия, музика и др. 10 преподаватели пък се търсят за СУ „Д. Дебелянов“ във Варна – двама начални учители, двама за целодневна организация, двама по английски, по един по български, математика, история, ресурсен учител и др.

В Бургас и региона се търсят близо 120 учители, показват данни в сайта на РУО-Бургас. Най-новото училище там – професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации – също е обявило място за преподавател по английски език, като крайният срок за подаване на офертите изтича днес. Математическата гимназия „Акад. Н. Обрешков“ пък се нуждае от един преподавател по история и един по география.

Около 70 са учителите, които се търсят във Враца, от над 80 преподаватели има нужда област Плевен, по около 20 педагози се търсят в Силистра и Шумен, 48 – в Смолян, по около 20-ина –  в Силистра и Перник, 17 – в Добрич и т.н., показват данни от сайтовете на РУО в страната. Опитът до момента сочи, че въпреки огромния недостиг на учители повечето училища успяват да се справят с него преди 15 септември. Някои позиции се обезпечават с кадри, които нямат учителска правоспособност, на други места се съчетават предмети или по-възрастни преподаватели биват оставяни да преподават 1-2 години след навършване на пенсионна възраст. Най-големият недостиг на преподаватели се очертава след около 10 години, сочат прогнозите на МОН.

Източник: www.segabg.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top