fbpx
Начало » България » Политици и дипломати откриват новата учебна година в училища от мрежата на център „Амалипе“

Политици и дипломати откриват новата учебна година в училища от мрежата на център „Амалипе“

  • bobi
  • 15 сеп. 2017
  •  Коментарите са изключени за Политици и дипломати откриват новата учебна година в училища от мрежата на център „Амалипе“

Министърът на образованието Красимир Вълчев, посланикът на САЩ Н. Пр. Ерик Рубен, посланикът на Дания Н. Пр. Сорен Якобсон, дипломати от посолствата на Великобритания и Република Южна Африка, заместник-министърът на труда  и социалната политика Зорница Русинова, кметове и  началници на Регионални управления по образование ще уважат тържествата по повод началото на Учебната година в училища от мрежата на Център „Амалипе”. 

 Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев  гостува на ОУ „Н.Й.Вапцаров” в село Селановци, община Оряхово.  В училището се обучават 174 деца  в 8 паралелки от първи до седми клас. В педагогическия екип  работят 19 професионалисти, за които учителската професия е мисия. Учениците постигат  успехи в урочната, извънкласната, извънучилищната дейност, състезанията, олимпиадите на общинско, областно и национално ниво.   На тържеството ще присъства и председателят на център „Амалипе“ Деян Колев, началникът на РУО – Враца, областният управител и кметът на община Оряхово. 

Н. Пр. Ерик Рубен, посланик на САЩ ще посети Начално училище „Св. Св. Кирил и Методий“, в село Раждавица. Това е единственото селско училище в община Кюстендил. В него се обучават деца от селото, както и от най-бедните ромски семейства от Кюстендил и Дупница. Благодарение на това училище 80 деца не са на улицата, а са грамотни и продължават образованието си. Не случайно, училището е класирано в най-високата, седма група по класификацията на МОН  за нуждите на проект „Твоят час”, наред с най-добрите училища в големите градове. В НУ“Св. Св. Кирил и Методий“ няма отпаднали ученици и всички завършили 4 клас продължават образованието си.На тържеството ще присъстват Областния  управител и кмета на град Кюстендил.

Посланикът на Дания Н. Пр. Сорен Якобсон  открива учебната година в ОУ „Васил Левски”, село Видраре, община Правец.  В него се обучават 60 ученика от четири селища с различен етнически произход, от които се социализират 16 деца със специални образователни потребности. 77% от учениците са от ромски произход. Силни страни в работата на училището са: активно участие на учителския колектив; системна работа с учениците и включването им към програмите за задържане на децата чрез иновативни подходи и използване на компютърни уроци и презентации в срочната работа; въвеждане на целодневно обучение за всички деца; организиране на свободното време  в разнообразни извънкласни дейности.

Заместник-министърът на труда  и социалната политика Зорница Русинова и началникът на политическия отдел на посолството на Великобритания Том Хайнс гостуват в ОУ“Христо Ботев“, в село Невестино. То е средищно и защитено,  единственото на територията на Община Невестино. Училището е с прекрасна материална база, в която се обучават 180 ученици, 85% от които от ромски произход. Училищният екип активно работи в посока задържане децата в училище и осигуряване качествено образование за всяко дете.

 Тези училища са част от мрежата от 250 училища, участващи в проект „Всеки ученик ще бъде отличник”, реализиран от Център Амалипе с подкрепата на Тръста за социална алтернатива. Дейностите по проекта са насочени към превенция на отпадането  на ромските деца от училище.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top