fbpx
Начало » България » Пожар, авария и два инцидента демонстрираха в столично училище

Пожар, авария и два инцидента демонстрираха в столично училище

  • bobi
  • 27 апр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Пожар, авария и два инцидента демонстрираха в столично училище

Столичните пожарникари, доброволци и представители на БЧК проведоха мащабно тренировъчно и демонстративно занятие по евакуация, височинно спасяване и гасителни действия в двора на 81 СУ „Виктор Юго“ в столицата.

В продължение на повече от час пожарникари и лекари показаха пред децата „реална обстановка“ на инцидент в училището. Първо бе изведена леко пострадала ученичка с наранявания под мишницата и ръката, тя бе изнесена от пожарникари под специална шатра, където й бе оказана медицинска помощ от медици. Бе изведена и втора ученичка, но с по-сериозни травми, поради което в ситуацията имаше участие и на носилка. На нея също й бе оказана първа медицинска помощ.

В двора на училището, пред погледа на малки и големи ученици, бе запален казан. Така в действие влязоха пожарогасители, първо демонстрация как се гаси пожар в стъпки показаха специалистите, а след това четирима ученици от различни класове, облечени в специално противопожарно облекло гасиха огъня.

В друга ситуация бе изведен с помощта на въжета учител, който е останал на последния етаж в училище, след като е възникнала авария. Той бе свален за минути и изведен за помощ и преглед от медици. Подобна ситуация бе разиграна и с друг учител, но той бе изведен чрез стъпбата на пожарен автомобил.

Целта на тренировката е формиране на готовност при учениците за навременни и адекватни действия в ситуации, свързани с пожари, бедствия и извънредни ситуации, както и създаване на интерес към участие в доброволчески дейности.

„Демонстрацията е за децата, тъй като техният живот е най-важен за нас. Учениците научиха днес как се спасява човешки живот и да са дисциплинирани, когато трябва да бъдат извеждани и да бъдат отговорни, за да помогнат и за други деца, които са в беда“, обясни представител на пожарната. Очаква се да има такива учения и в други училища.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top