fbpx
Начало » България » Повече от 80 деца от Словакия учат на български език в Братислава

Повече от 80 деца от Словакия учат на български език в Братислава

  • bobi
  • 28 февр. 2024
  •  Коментарите са изключени за Повече от 80 деца от Словакия учат на български език в Братислава

Повече от 80 деца от Словакия учат по българската образователна система в нашето държавно средно училище в Братислава – „Христо Ботев“.

Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с учителския колектив на институцията. Това е едно от двете държавни български училища зад граница, а уникалното тук е, че повечето от обучаващите се деца са със словашки произход, но учат предметите по същия начин, както са застъпени в България, съобщиха от пресцентъра на МОН.

„Впечатляващо е как десетки словашки деца учат български език, българска история и литература. Това е една уникална връзка между нашите две държави, която трябва да се поддържа и развива“, подчерта министър Цоков. По време на срещата с учителите бе обсъдено как да се популяризира училището и да се привличат повече деца в него.

С ученически автобус на МОН в Братислава ще могат да учат деца от всички краища на Словакия и дори от Виена. За това се ангажира министър Цоков като обясни, че превозното средство ще бъде от същия тип, с който се превозват българските ученици и ще бъде дадено за ползване на Българското държавно средно училище в Братислава, за да могат да привличат деца от далечни райони, които искат да го посещават.

Министър Цоков се ангажира да направи всичко възможно и за осигуряване на училищен автобус, с който ще бъдат превозвани и кандидати от Австрия, които искат да посещават българското школо. Той подари книги за училището и мартеници за всички ученици и учители.

През 2014 г. нашето училище в Братислава се нарежда на четвърто място по успех на матурата по математика в цялата Словашка република. Това увеличава интереса към него и все повече семейства го предпочитат, обясни директорът му Николай Йорданов. Към училището действа и детска градина, за която също желаещите са много. Учениците печелят редица конкурси за преводи на двата езика, а последната им инициатива е превод на стиховете на Петя Дубарова на словашки език. Друг интересен проект, който реализират преди години, е пътеводител за Пловдив за туристите от Словакия.

„Уникално за нашето училище е, че ние се възползваме и от двете образователни системи. Така например ползваме едновременно българската Дигитална раница и словашката подобна платформа. По този начин се стремим да дадем най-доброто на нашите ученици“, каза още директорът на училището. По думите му сега 7 ученици се подготвят да посетят България по проект по програмата на МОН „Иновации в действие“.

Заедно с министъра в срещата с учителския колектив се включи и извънредният и пълномощен посланик на Република България в Словашката република Васил Петков.

В рамките на своето посещение в Братислава проф. Цоков посети и Българския културен институт в Братислава, който подготвя изложба по случай 3 март.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top