fbpx
Начало » България » Повече допустими отсъствия за децата на 5 и 6 години от червените и оранжеви Covid зони

Повече допустими отсъствия за децата на 5 и 6 години от червените и оранжеви Covid зони

  • bobi
  • 09 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Повече допустими отсъствия за децата на 5 и 6 години от червените и оранжеви Covid зони

Заради Covid-пандемията през настоящата  учебна година децата на 5 и 6-годишна възраст от предучилищните групи в детските градини и училищата, попадащи в червените и оранжеви Covid зони на страната, ще могат да отсъстват по желание на техните родители, като за целта родителите трябва да уведомят писмено директора.

Това става ясно от промени в наредбата за предучилищното образование, публикувани в Държавен вестник.

Отсъствията на децата ще са допустими по уважителни причини и за определен период, посочен в заповед на просветния министър, издадена за конкретна община.

Заповедта ще се издава въз основа на мотивирано предложение на кмета на общината, направено след препоръка на съответната регионална здравна инспекция или на местния координационен щаб поради нарастващ или голям брой заразоносители на Covid-19 или карантинирани жители.

Възможността за извиняване на отсъствия на деца от предучилищните  групи при писмено искане от страна техните родители бе поискана още в края на миналия месец от кмета на София Йорданка Фандъкова.

В момента децата от тези групи имат право на 20 отсъствия по семейни причини, след като броят им бе увеличен двойно в началото на октомври заради Covid-пандемията.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top