fbpx
Начало » България » Повечето учители подкрепят дистанционното обучение в прогимназиалния и гимназиалния курс

Повечето учители подкрепят дистанционното обучение в прогимназиалния и гимназиалния курс

  • bobi
  • 02 ное. 2020
  •  Коментарите са изключени за Повечето учители подкрепят дистанционното обучение в прогимназиалния и гимназиалния курс

Синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ проучи мнението на българските учители относно евентуално преминаване на образователната система в обучение в електронна среда от разстояние, съобщава БТА. 71,2 процента срещу 28,8 процента от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиалния етап, а 65,8 процента – биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3 ноември 2020 г., съобщават от синдиката.

Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дена. Високият процент на желание за преминаване в електронен режим от разстояние за гимназиален и прогимназиален етап е разбираем по няколко причини.

„Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели, да се насади мнението колко опасни са образователните институции и че именно там са инкубаторите на заразата COVID-19. Това, разбира се е нито отговорно, нито в интерес на децата и учениците, но това демонстрира липсата на гражданско образование и мислене на българския политически елит. Именно затова 71,2 процент от респондентите учители смятат, че образователните институции крият опасност от зараза“, заявяват от синдиката. И коментират, че „разбира се, това не отговаря на истината, както и не се оправдаха обещанията на здравния министър г-н Ангелов, че ще има безплатно тестване на учители и ученици за сметка на РЗИ“.

„Вероятно има забрана на министъра на здравеопазването

регионалните инспекции да издават заповеди за тестове на учители и ученици,

а ако някой учител или директор реши да се тества, то е за негова лична сметка. Дори при болен член от семейство, РЗИ-ата не издават предписание за PCR, а препоръчват карантиниране“, заявяват от учителския синдикат.

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат учителите, които са в карантина, заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на учителя е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина.

В посочения брой учители не влизат и тези, които са болни от други болести. „Някои учители вече ползват отпуск, поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис. Във връзка с казаното дотук ръководствата на образователните институции са в огромно

затруднение да осигурят замествания,

дори и при 10 на сто от болни учители, затова дистанционният режим е единственият изход“, посочват от синдиката.

И информират, че за началния етап 53,1 процента срещу 46,9 процента от анкетираните учители смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап.

Подобен е резултатът – 56,5 на сто, срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

69,9 процента от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние.

Разбира се,

присъственото обучение

в начален етап и в предучилищна възраст не може да замести социализацията и възпитанието, но, за да продължи да работи образователната система е необходим финансов ресурс и банка с учители или студенти, които да заместват. Но това засега не е в наличност. Натоварването на българските учители, поради това, че те изпълняват вътрешно заместване на болни отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70 процента. В момента качеството на образованието и съхраняването на учителите и директорите е поставено на карта, заявяват от синдиката.

Според него остават проблемите с липсата на дигитални средства и с дигиталните ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2 процента от българските учители.

Синдикатът „Образование“, с председател д-р Юлиян Петров, пледира да се пази живота и здравето на българските учители, и да спрат да се пренатоварват при сегашния непланиран режим на организация на образователната система.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top