fbpx
Начало » България » Платформата Знам.бе е по-близка до светоусещането на децата

Платформата Знам.бе е по-близка до светоусещането на децата

  • myotova
  • 19 апр. 2022
  •  Коментарите са изключени за Платформата Знам.бе е по-близка до светоусещането на децата

Ангел Георгиев e обучител и преподавател вече над 15 години Създал е на платформата Знам.бе и на първия образователен подкаст – „За Учителите“.

Бихте ли се представили с няколко думи за нашите читатели

Казвам се Ангел Георгиев и вече имам над 15 години опит като обучител и преподавател в различен контекст. Започнах в сферата на маркетинга на технологични компании като Sony / Samsung. Там се занимавах с продуктовите и продажбени обучения на партньорите. Отговарял съм за продуктовите линии на компаниите в България, а за кратко време и в Пакистан и Саудитска Арабия. Насочих се към сферата на образованието през 2014, когато се върнах окончателно в България. Тогава влязох в СофтУни, първоначално като студент, а след това като преподавател и директор на професионалното обучение по софтуерно инженерство. Паралелно с това започнах да преподавам технологии и програмиране на ученици в училище и като извънкласни дейности. Това ме доведе до създаването на Знам.бе – организация, която цели да подкрепи ученици и учители чрез технологии да постигнат максималното, на което са способни.

Разкажете ни повече за znam.be – как се роди идеята за платформата? Кои потребители я използват?

Идеята се роди в началото на 2019 година, когато с Виктор Балабанов започнахме да мислим как да помогнем на всички деца в България да учат по-добре и съответно – да се развиват по-добре. Приехме повишаването на общата грамотност на децата за наша мисия и се фокусирахме върху създаването на интерактивни инструменти в тази посока.

Малко по-късно се включи и Иван Йонков с техническите си умения и така се стигна до създаването на въпросник за професионално ориентиране. Идеята бе чрез него да помогнем на децата да разберат с какво ще им е интересно да се занимават, след като завършат. Също толкова ценен е и отговорът на въпроса: „Защо трябва да учим тези предмети в училище?“, защото им дава по-реално и осезаемо усещане за стойността на знанията и може да направим образованието много по-интересно и достъпно за тях.

Освен към учениците от всички възрасти, платформата е насочена и към преподавателската общност в страната. За да покажем добрите примери и да направим максимално видими ценните подходи и практики, създадохме първия образователен подкаст – „За Учителите“.

С какво платформата е полезна на потребителите? Какви са предимствата?

Платформата Знам.бе може да е още един инструмент в ръцете на добрите учители, като вярваме, че основното ѝ предимството е, че е по-близка до светоусещането на децата. Интерактивните ни уроци например могат да служат и като чудесен инструмент за по-добро възприемане на учебния материал при самостоятелни занимания за децата у дома. Ключова роля има и игровизирането на учебния процес, което е основният модел на тези уроци. Вярваме, че това е естественият начин, по който децата учат и чрез платформата можем да им покажем, че всеки един урок може да бъде занимателен и да ги увлича.

От два месеца насам на znam.be е наличен и първият Алманах на българското електронно образование, който събира в едно десетки дигитални обучителни ресурси, създадени от учители и свободно достъпни за ползване от всички учители и ученици.

Разкажете ни за проекта Ви за подкаст и за първия български подкаст „За учителите“

„За Учителите“ е първият образователен подкаст и  вече достигна впечатляващите 34 000 слушания. Учителите, които ни гостуват, споделят много ценни практики, които биха могли да са полезни на всички учители у нас. Вярваме, че положителната промяна в училище започва с всеки един от нас и този подкаст е нашият начин да покажем добрите примери на учители, които работят в тази посока. Да ги срещнем и да обменим знания и умения, за да се мотивираме и да подобряваме средата около нас.

Какви са следващите Ви стъпки?

Нашата цел е да направим Знам.бе устойчив бизнес модел. Това ще ни даде спокойствие да развиваме платформата и продуктите много по-лесно и в много повече и различни направления. Оттук насетне предстои реализирането на още нови подходи и инструменти в дигитална и физическа форма. Преди броени дни се появи и първият ни физически образователен продукт – Календар със задачи и предизвикателства за 2022 година.

И за финал – какво бихте искали да посъветвали на нашите читатели?

Вярвайте в себе си и си поставяйте големи цели. Така ще имате пътеводна светлина и увереността, че вървите в правилната посока. Само така може да достигнете до следващата стъпка във вашето развитие.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top