fbpx
Начало » България » Пирамидата на Маслоу в класната стая

Пирамидата на Маслоу в класната стая

  • bobi
  • 23 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за Пирамидата на Маслоу в класната стая

Как да привлека интереса на моите ученици? Как да направя така, че да не ми се налага да въдворявам ред по няколко пъти по време на урока? Как да накарам децата да ме слушат? Сигурно няма учител, който да не си е задавал тези въпроси. Всеки един е намерил своя път да стигне до сърцата  на своите възпитаници. „Един от начините е да започнем да говорим с децата на техния език“, казват психолозите. В подкрепа на тяхното твърдение е и мнението на Рита Пиърсън, трето поколение учител, чиито думи, че

децата не учат от хора, които не харесват

обиколиха света. А за да харесат своя учител, те трябва да разбират какво им говори той. И не просто какво им казва с думи, а какво им казва, без да говори. Това може да стане, когато учителят заговори на езика на децата така, че те да го разберат. Да се опита да разбере техните потребности. Да стигне до тях, без да губи авторитета си и мястото в йерархията.

Това може да се случи с помощта на Пирамидата на Маслоу. Това е

пирамида на потребностите

с йерархична система на нуждите на човека, съставена от американския психолог Ейбрахам Маслоу. Тази система е представена за първи път в статията му от 1943 година „Теория на човешката мотивация“.

Самият Маслоу разделя потребностите на:

  1. Физиологични: храна, вода, сън, здраве.
  2. Екзистенциални: подслон, безопасност, обезпеченост.
  3. Социални: социални връзки, общуване, привързаност, загриженост за другите и внимание към себе си.
  4. Престижни: самоуважение, уважение от страна на другите, признание, постигане на успех и висока оценка, развитие в работата.
  5. Духовни: познание, себереализиране.

Ако потребностите от по-ниско ниво не са удовлетворени

човек не може да премине

на потребностите от по-високо равнище. Например, ако физиологичните му нужди от храна и вода не са удовлетворени, той не може да премине към потребност от по-висок ранг, например – тази от сигурност.

Децата не могат да стигнат до нивото на учителя, тъй като имат неудовлетворени потребности на по-ниско равнище, обясняват психолози. Това означава, че

учителят трябва да намери пътя

към своите ученици. „Преди да поставя задачите пред тях, той трябва да е наясно с детските физиологични нужди, нужди за безопасност, нужди от любов и принадлежност, както и потребности от самочувствие и себеактуализация. Трябва да се съобрази с това, когато ще поставя задача пред тях“, съветват психолози. Те са категорични, че децата не бива да бъдат товарени с непосилни за тях задачи, а трябва да бъдат окуражавани и подкрепяни. „Децата оценяват високо отношението на възрастните към тях и от самите възрастни зависи до голяма степен на коя страница ще отключат детското сърце“, казват още психолозите.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top