fbpx
Начало » България » Пиеса на 15-годишна българка ще се играе на Бродуей

Пиеса на 15-годишна българка ще се играе на Бродуей

Лия Иванова печели в състезание със свои връстници от целия свят.

„Аз съм най-гордият баща на света“, заяви Никола Иванов, след като разбра, че дъщеря му е спечелила състезание в конкуренция с деца под 18 г. от целия свят.

Постановката по нейния сценарий „Вечно завръщане“ (Eternal Return) ще се играе в Театрална работилница като част от фестивала „Оф Бродуей“. Той се провежда на експериментални и престижни сцени и е предназначен за спектакли с по-ниски бюджети. Театрите са разположени встрани от прочутото авеню и имат между 100 и 500 места.

Ако представлението на Лия мине с голям успех, то може да бъде поставено и на класическия Бродуей.

„Бях абсолютно изненадана, когато разбрах, че съм избрана, защото в конкурса участваха много талантливи деца.

Изобщо не предполагах, че моята пиеса ще бъде избрана за фестивала“, сподели Лия Иванова пред „168 часа“.

 

Сюжетът е диалог между двама души, които си споделят колко хубаво е било в стария им квартал, как са си живели. Но в крайна сметка от това, което си разказват, става ясно, че мястото изобщо не е било добро. Ефектът се засилва на финала, когато се разбира, че двамата са починали в същия този квартал и

всъщност са духове.

Първоначално искала да напише по-оптимистична история, но впоследствие сменила сюжета и решила да покаже нещо различно. Идеята да кандидатства за фестивала „Оф Бродуей“ й дала нейната преподавателка в курса по творческо писане в Writopia Lab – организация, която обучава талантливи деца във всички щати. Всяка събота младата българка посещава този курс и заедно с други деца пише.

Преподавателката я насочила да участва в конкурса „Оф Бродуей“, защото преценила, че има данни да спечели.

„Много ми помогна моята учителка, която редактираше написаното от мен. Без нея нямаше да се справя. Работих по пиесата в продължение на 3 месеца“, разказа Лия Иванова. Преподавателите в специализирания курс са професионални писатели.

Тийнейджърката така се запалила, че не си и помисля за друго поприще, като порасне.

„Не помня да съм искала да правя нещо друго, винаги съм мечтала за това.“

 

„Искам да завърша Барух колидж (Градския университет на Ню Йорк)“, добавя Лия Иванова. В момента е под влиянието на Оскар Уайлд, защото тъкмо е прочела „Портретът на Дориан Грей“.

„Вечно завръщане“ е първият й опит за пиеса, но преди това много пъти е печелила първи и втори награди в конкурси по писане. Започва да твори още на 6-7 г. Написала есе за слънцето, което родителите й намерили и показали на учителката. Тя препоръчала да изпратят детето на курс в Writopia Lab.

Макар да е родена в Ню Йорк, Лия идва всяко лято в България и се гордее с българския си произход. Много обича да ходи на морето и баба й винаги я води на станцията на журналистите във Варна, тъй като е журналистка.

Източник: 168chasa.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top