fbpx
Начало » България » Петокласничка подаде жалба срещу тежките ученически раници

Петокласничка подаде жалба срещу тежките ученически раници

  • bobi
  • 25 окт. 2017
  •  Коментарите са изключени за Петокласничка подаде жалба срещу тежките ученически раници

Петокласничка от столичното 35-то училище подаде жалба до Държавната агенция за закрила на детето заради тежката раница, която е принудена да носиш всеки ден, съобщи Би Ти Ви.

Теодора Божкова претеглила, заедно с майка си, раницата, с която ходи на училище. Установили, че чантата тежи над 8 кг, което е повече от една пета от теглото на ученичката.

„В класа се шегувахме, че ще се оплачем и аз си помислих защо пък да не го направя наистина“, разказва Теодора Божкова. Тя обясни, че намерила името на шефа на агенцията (Офелия Кънева – бел.ред.) в интернет, събрала подписите на съучениците си и внесла жалбата, без да иска помощ от родителите си.

Проблемът с тежките училищни чанти съществува в България от години и не получава решение, въпреки периодичните инициативи на неправителствени организации и родители.

В момента у нас няма нормативи, които да определят теглото на ученическата чанта. Министерството на образованието и регионалните управления могат само да дават предписания и препоръки и да следят дали децата носят излишни учебници и помагала в чантите си, но няма никакви санкции за никого, ако раницата е над препоръчаната норма от 10 – 15% от теглото на детето. По мнение на здравни специалисти превишаването на тежестта на чантите е една от основните причини за гръбначни изкривявания при учениците.

Миналата година тогавашният зам.-министър на образованието Диан Стаматов препоръча на родителите на най-малките ученици да купуват леки раници на колелца и да оставят всички възможни помагала в училище, докато бъдат въведени масово електронните учебници, които ще облекчат теглото на ученическите раници.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top