fbpx
Начало » България » Пеканов: За по-силна България трябва да инвестираме в образованието

Пеканов: За по-силна България трябва да инвестираме в образованието

  • bobi
  • 19 май 2023
  •  Коментарите са изключени за Пеканов: За по-силна България трябва да инвестираме в образованието

Образованието е най-важната инвестиция, която можем да правим в бъдещето, за да е по-силна България, за да използваме всички тези таланти, които имаме. Това заяви в Русе служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той е на посещение в Русенския университет по повод на 10-годишнината от създаването на специалност „Финансова математика“ към висшето училище.

„Трябва да бележим традициите, които българската наука и образование има. Доволен съм, че тук виждаме именно това“, посочи Пеканов.

Според него има сериозно финансиране по линия на европейските програми.

Освен важните инвестиции, които се случват в университети, в класни стаи, в следващите години трябва да налагаме и високи стандарти, реформи, които да изискват да използваме този талант. Всичко, което виждам в Русенския университет, вече се е реализирало в тази насока – високи стандарти, световни партньорства, кооперация с множество университети, добави Пеканов, цитиран от БТА.

По думите му това е пътят, по който България трябва да върви, за да сме по-силни като държава, като икономика, но и „да адресираме демографските проблеми, за да задържаме талантите тук, да се развиват и да допринасят за бъдещето на страната ни“.

Пеканов каза още, че в Плана за възстановяване и устойчивост има заложени много средства за инфраструктурни проекти, както и за сферата на образованието.

От началото на новия програмен период голяма част от средствата по европейските програми са заделени за всички други райони извън София. Това е правилният подход. Дълги години голяма част от ресурса отиваше за столицата на България, тъй като имаше и най-висока подготвеност за тези проекти. В новия програмен период максимум 30% от всяка европейска програма могат да отидат в столицата, а останалите – в другите части на страната. Трябва да се съсредоточим особено върху Северна България. Преди два месеца учредихме Съвет за икономически анализи, като първият анализ в него показва, че страната ни се развива много неравномерно, обясни вицепремиерът по управление на европейските средства.

В Русенския университет е предвидено вицепремиерът да изнесе и лекция пред студенти и преподаватели.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top