fbpx
Начало » България » Парти вкъщи – купон или пречка за съседите?

Парти вкъщи – купон или пречка за съседите?

  • bobi
  • 25 юни 2019
  •  Коментарите са изключени за Парти вкъщи – купон или пречка за съседите?

Често хората се събират у дома. Не им се излиза по клубове. Дето се казва – „на домашно“. Хем е по-удобно, хем е по-евтино.

Реално погледнато, вече хората не твърдят, че е по-удобно. Колкото повече гости имаш у дома – толкова по-мръсно ще бъде, толкова повече ще чистиш и толкова по-голям е шанса, за да се счупи нещо любимо, което си пазиш. Затова това с „домашното“ все повече излиза от мода и заведенията стават предпочитания избор.

Когато говоря за „домашно събиране“ – говоря за парти – нали знаете – много хора, чипсове, алкохол, силна музика, танци до сутринта. Не си представяйте събиране за играене на бордови игри или вечеря. Такива събирания винаги ще бъдат на мода, защото няма по-прекрасно място от дома. Там това е твоя замък и можеш да поканиш приятели и да се насладите на една вечеря с чаша вино.

Но когато говорим за парти, доста често то се пренася по клубовете. Изключвам Студентски град, в който винаги е купон и силна музика – без значение къде си.

Спомням си преди години, когато съседите пускаха доста често силна музика. Напиваха се до несвяст, усилваха поп-фолк музиката и започваха да си „крещят“, защото не се чуваха от силна музика. Тъй като живеех в панелен блок тогава, целия блок се тресеше от музика. Тогава ми беше доста неприятно, защото на другия ден бях по задачи от рано сутринта и не можех да спя. Но те не се интересуваха от това. Упражнявал съм си правото на гражданин да повикам полиция, но те я спираха за 30 минути и отново я увеличаваха. Когато вече повиках полиция няколко пъти и съседите някак разбраха кой може да ги вика – една сутрин се събудих със счупен прозорец на колата. Беше счупен с огромен камък. Това беше предупреждение към мен да не им спирам „купона“.

От тогава започвам да се замислям защо, по дяволите, апартамента се използва за дискотека. По законите в България след 10 вечерта трябва да се спазва тишина. Не казвам, че в България всичко ни е наред, но смятам, че този закон е доста удачен.

От друга страна се опитвам и да разбера съседите. Хората нямат финансова възможност, събират се – искат да се веселят. Но трябва да има някакъв толеранс – да не става навик. 1-2 пъти е хубаво, но всяка седмица идва прекалено.

Честно казано, купон в апартамент някак не мога да си го представя. Самата дискотека и клуб те предразполага към друга атмосфера. Вкъщи – сред книгите, масичките, прането и всичките пантофи – как човек да се забавлява?

Например, разбирам децата. Това са им първи стъпки в партитата. Да се събират тинейджъри, да се веселят – нямат години за дискотеки, тепърва разбират какво се случва, сблъскват се с партитата – окей, но възрастни хора да се събират, напиват и да усилват чалга – не го разбирам.

И все пак отново казвам – трябва да има толеранс – както към купонджийте, така и към почиващите. Трябва да се съобразяваме с хората, да разбираме техните желания, но и те да разбират нашите. Нали знаете – истината е по средата и е хубаво да видим и чуждата гледна точка. Само така ще можем да живеем купонджии и некупонджии в една среда. А ако купоните станат прекалено много – нали знаете – телефон 112 винаги ще свърши работа.

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top