fbpx
Начало » Бакалавър » Парламентът реши да бъде открит Медицински факултет в бургаски университет

Парламентът реши да бъде открит Медицински факултет в бургаски университет

  • bobi
  • 10 май 2019
  •  Коментарите са изключени за Парламентът реши да бъде открит Медицински факултет в бургаски университет

Парламентът реши в Университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас да бъде открит „Медицински факултет“. Решението бе единодушно прието с 91 гласа „за“.

Предложението да се открие Медицински факултет е на Академичния съвет на университета. Предвижда се в новото звено да има 54 преподаватели в 9 катедри, а 70% от лекциите ще се водят от хабилитирани преподаватели.

В новия факултет ще се изучава медицина, дентална медицина, както и медицина в областта на здравеопазването и спорта. Университетът вече разполага с необходимата база. За клиничната практика висшето учебно заведение ще сключи договори с две университетски болници в Бургас.

Зам.- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков обяви: „За нас е много важно в региона, създавайки прекрасно училище за медици, да може да гарантираме кариерно и академично развитие на младите лекари“. „Поддържаме изцяло решението на правителството в тази посока“, каза той.

Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева заяви: „Решението за откриване на Медицински факултет е силно подкрепяно от бургаската общественост. Откриването на факултета е израз на приоритетната подкрепа за развитието на образованието и достъпа до високо качествена медицинска грижа“.

„Разкриването на факултета ще спомогне за това младите хора да могат да учат медицина близо до родните си места“, коментира тя. „10-годишни усилия предшестват днешния ден“, изтъкна Ивелина Василева.

Депутатът от „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов заяви: „С огромно удоволствие подкрепяме това решение“.

„Тази необходимост действително е много стара и трябва да бъде покрита“, посочи той. „Бургаска област е болницата на Сливен и Ямбол. Това са фактите. Има търсене на медицински услуги от съседните области“, каза още Симеонов.

Източник: https://www.actualno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top