fbpx
Начало » България » Парламентът легализира съвместните образователни програми между университетите

Парламентът легализира съвместните образователни програми между университетите

  • bobi
  • 08 юли 2022
  •  Коментарите са изключени за Парламентът легализира съвместните образователни програми между университетите
parliament-bg

Парламентът легализира днес съвместните образователни програми между висшите училища, т.нар. проектни докторанти и още редица промени в Закона за висшето образование (ЗВО), които ще улеснят дейността на университетите. Това става повече от десет месеца, след като Министерството на образованието и науката (МОН) чрез Министерския съвет за първи път внесе в Народното събрание предложенията за тези изменения на закона, съобщи пресцентърът на МОН.

Новите текстове стимулират висшите училища да работят заедно и да споделят общи ресурси за обучение и научни изследвания, като регламентират възможността за съвместно обучение на студенти от две или повече български висши училища и за обучение на докторанти в изпълнение на научноизследователски проекти, финансирани от бизнеса.

С други важни изменения в ЗВО се оптимизира поддържането на регистрите в областта на висшето образование. Това ще облекчи в пъти администрацията на университетите при подаването на данни, както и самите студенти – те няма да подават в различни институции документи, които могат да бъдат получени служебно.

Премахна се възможността за злоупотреби с обучението в съкратени срокове по специалности от регулираните професии. В ЗВО вече изрично е записано, че това не е разрешено. Завършени периоди на обучение по такава специалност ще се признават само, ако са придобити в същата специалност и в същата степен на висше образование.

Разшири се възможността висшите училища да партнират със средни училища. Държавният изпит за придобиване на професионална квалификация в училищата вече ще може да се използва за вход в университет, както това е възможно за останалите държавни зрелостни изпити.

Изменението в ЗВО дава възможност на сънародниците ни от българските общности зад граница да бъдат приемани и да се обучават по облекчен ред в български висши училища, дори ако вече са придобили българско гражданство или разрешение за постоянно пребиваване в България, информират от МОН.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top