fbpx
Начало » България » Пазарът на труда има остра нужда от висококвалифицирани кадри

Пазарът на труда има остра нужда от висококвалифицирани кадри

  • bobi
  • 11 май 2018
  •  Коментарите са изключени за Пазарът на труда има остра нужда от висококвалифицирани кадри

Пазарът на труда има остра нужда от висококвалифицирани кадри, заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на форума за студенти „Кариера 2018“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС), предаде БТА.

Според проучванията най-голямо търсене има на инженерни кадри, кадри с техническа подготовка, IT специалисти, но се отчита и недостиг на хора, които обслужват клиенти, търговци, специалисти по човешки ресурси. Това са специалности по професионално направление икономика и затова ги споделям тук, каза Бисер Петков.

По думите му безспорно пазарът на труда е наситен с икономисти, тъй като в последните години е имало интерес основно към завършване на икономически специалности и приемът в тях е бил завишен, но това не означава, че няма недостиг в някои от направленията.

Инженерните специалности бяха подценени до известна степен, но и студентите, завършващи икономика, бизнес администрация и право, имат своята добра перспектива да си намерят работа по специалността, отбеляза Бисер Петков.

Според него е важно младите хора да работят по специалността, защото част от дисбалансите на пазара на труда са свързани с това, че много от завършващите висше образование са заети с работа, която изисква по-ниска квалификация.

Бисер Петков отчете, че България има сериозни резултати от прилагането на европейската младежка гаранция, като равнището на безработица сред младежите до 24 години е намаляло почти два пъти от 2013 година – от 28,4 на сто на 13,5 на сто, като младежката безработица е под средноевропейската.

Благодарение на изпълнението на младежката гаранция в България близо 100 хил. младежи до 25 години са започнали работа през последните четири години. Целта на младежката гаранция е всеки младеж, завършил своето образование или останал без работа, да получи предложение за качествена заетост до четири месеца.

Все още обаче има проблем с високото равнище на неактивните младежи – тези, които нито се образоват, нито работят, нито са регистрирани в Бюрата по труда. Според министъра има проблем и със завършили висше образование младежи, които нямат желание да работят, което е неприемливо, защото инвестициите на родителите, на държавата и на обществото в образование трябва да имат бърза възвръщаемост.

Той допълни, че пълният курс на образование на един млад човек е между 30 и 40 хиляди лева в зависимост от специалността.

На репортерско запитване голяма част от младежите, посетили „Кариера 2018“, отговориха, че не биха почнали работа със стартова заплата под 1000 лева, защото владеят по няколко чужди езика, имат и добро икономическо образование, освен това им трябват и пари за квартира. Те си представят първата работа основно в кол център.

Бисер Петков не се ангажира с прогноза за недостига на кадри в туризма през летния сезон и брой на чуждестранните работници, но припомни вече направените облекчения за наемане на работна ръка от трети страни.

Единственият проблем, по който се търсят решения, съвместно от МТСП, Министерството на туризма и външно министерство, е, че за издаването на виза D за дългосрочно пребиваване трябва да се напусне страната, за да се кандидатства за визата. Той допълни, че вече е направена среща между министрите Ангелкова и Захариева по темата и се надява скоро да има решение.

„Кариера УНСС 2018“ се организира за втора поредна година.

Източник: www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top