fbpx
Начало » България » Още 500 висококвалифицирани работници ще са нужни догодина в сектор електромобили

Още 500 висококвалифицирани работници ще са нужни догодина в сектор електромобили

  • bobi
  • 30 ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за Още 500 висококвалифицирани работници ще са нужни догодина в сектор електромобили

Още 500 висококвалифицирани работници ще са нужни догодина в сектор  електромобилност, съобщи БСК.

Това е станало ясно след проведената вчера в БСК годишна среща на инициативната група към Национална браншова организация за електрическа мобилност – ИКЕМ.

Над 106 лица успешно са преминали през изминалата година етапите на обучение за сектор “Електромобили”.

От септември 2017 г. специалността се изучава в четири професионални гимназии – в Своге, Гоце Делчев, Варна и София „Хенри Форд“. Паралелките са направили пълен прием, а специалността е сред най-желаните. Липсата на материална база е проблем пред всички гимназии, но и квалификацията на учителите също е сред сериозните предизвикателства, съобщи работодателската организация.

Друг начин за справяне с дефицита на кадри е магистърската програма по “Електромобили” във ВТУ „Тодор Каблешков“, Русенския университет “Ангел Кънчев” и ЕПУ Перник. Над 30 лица успешно са завършили своето обучение и са намерили реализация по специалността.

Центърът за професионално образование към БСК също сътрудничи с надграждащи обучения за вече работещи възрастни.

За обучение на кадрите ще помага и WIFI-България – обучителен институт на Австрийската стопанска камара, който тази година подписа меморандум за сътрудничество с ИКЕМ. WIFI предлага над 32 000 тренинг теми, включително и по темата за електромобилността. Завършилите обучението получават общи знания за навлизащите системи за мобилност на пазара, критериите за продажба, покупка и поддръжка на електромобил. Обучението завършва с европейски признат сертификат.

Изключително належащо е обучението на кадрите с по-съвременна техника, защото умната мобилност е бъдещето и липсата на квалифицирани кадри вече се усеща и в големите концерни, е заявил на срещата Богдан Хаджиянчев, управител на Würth-България, който работи в кооперация с TESLA.

Източник: www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top