fbpx
Начало » България » Още 3,7 млн. лева за допълнителни стипендии на докторанти

Още 3,7 млн. лева за допълнителни стипендии на докторанти

  • bobi
  • 21 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Още 3,7 млн. лева за допълнителни стипендии на докторанти

Правителството одобри и отпусна финансова помощ в размер на 3,7 млн лева за 2020 г. за допълнителни стипендии на докторантите в държавните висши училища и научни организации.

Разпределението на финансите се извършва пропорционално на получената стойност на индекса на интензивност на научната дейност за съответната година на всяко висше училище или научна организация и съответния брой действащи докторанти, обучавани в редовна форма на обучение.

За всеки университет или научна организация индексът на интензивност на научната дейност се изчислява по формула. Съгласно направените изчисления средства за допълнителни стипендии през 2020 г. следва да получат БАН, ССА, НИМХ и 17 държавни висши училища. Потенциални бенефициенти през 2020 г. са над 2100 редовни докторанти. Средствата се предоставят на положително атестираните докторанти до 2 месеца след приключване на атестацията. С одобрението на допълнителните средства, размера на индивидуалната допълнителна стипендия, която следва да получи един редовен докторант през настоящата година ще бъде между 435 лв. (за Аграрния университет, гр. Пловдив) и 3887 лв. (за БАН) на годишна база.

Целта на допълнителните средства е привличане и задържане на младите учени в страната, както и за реализация на докторантите като качествени преподаватели и изследователи.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top